Via Dolorosa - Križni put u Jeruzalemu

VIA DOLOROSA ili KRIŽNI PUT


Via Dolorosa ili Križni put je ulica unutar zidina starog grada Jeruzalema koja predstavlja spomen na Isusove muke te označava posljednji put kojim je Isus prošao na svom putu od rimske utvrde Atnonije gdje je osuđen na smrt do poloaganja u grob. Via Dolorosa ima 14 postaja koje svjedoče o događajima koje je prolazio Isus idući prema mjestu raspeća. Opis Križnog puta prvi je dao dominikanski misionar Riccoldo da Monte di Croce u 13. stoljeću, ali su današnju putanju Križnog puta utvrdili Fanjevci u 14 stroljeću.


VIA DOLOROSA PROCESIJA

Koliko god da su naši putevi naporni, koliko god da je težak naš "križ", muka Kristova stalno nas podsjeća da nema veće žrtve od one koju je On podnio za nas, što je dovoljno da naše srce ispuni vjerom i nadom...

Svakog petka u 15h, kružnim putem kroz Jeruzalem, prolazi povorka koja se zaustavlja na svakoj od 14 postaja Križnog puta. Veliki je to događaj za mnoge kršćanske hodočasnike te mnogi često sa sobom nose veliki križ kako bi što realnije oponašali Isusa na putu ka njegovom raspeću.

❓   GDJE: Crkva bičevanja, Lavlja Vrata, Stari grad, Jeruzalem
🕒  KADA: Svakog petka u 15h
✅  CIJENA: Besplatno