Plaćanje i kupovina u Izraelu

Valuta:

Novi Izraelski Šekel (NIS)

1 šekel = 100 agorota

Plaćanje:

Najlakše je promijeniti američke dolare i promijenit će vam ih bilo gdje, ali primaju se i većina ostalih jakih valuta kao i putnički čekovi. Bankomati su široko rasprostranjeni i većina njih prima međunarodne kreditne kartice. Banke uglavnom rade ujutro, od 8.30-12.30h te od 16-18h dva dana u tjednu (ovisi od banke do banke). Sve su banke zatvorene subotom i za vrijeme židovskih blagdana, ali većina njih ima automate koji primaju većinu međunarodnih kreditnih kartica putem kojih možete podići novac.
Većina hotela, ureda i restorana primaju sve glavne svjetske kreditne kartice te se kupovina karticama isplati jer vam za razliku od podizanja gotovine na bankomatima, prilikom plaćanja karticama neće biti naplaćena provizija.

Kupovina: 

U većim izraelskim gradovima trgovine su obično otvorene od 9-19h od nedjelje do četvrtka. Brojni shoping centri koji se grade po cijeloj zemlji, sa klimatiziranim prostorima i prodavaonicama kože, zlata, nakita i dijamanata. Izrael je vodeća zemlja u izvozu dijamanata. 

Petkom se većina trgovina zatvara između 14 i 15.30h, a većina židovskih ustanova subotom ne radi, a neke trgovine i shopping mallovi otvaraju se subotom navečer i tad možete očekivati priličnu gužvu. U Jeruzalemu radno vrijeme trgovina ovisi u kojoj četvrti se nalazite. Arapski bazar s brojnim suvenirnicama kao i brojne suvenirnice u Bethlehemu s velikim izborom hodočasničkih i turističkih suvenira  otvorene su 7 dana u tjednu.