Odijevanje u Izraelu

Pravila odijevanja u Izraelu zaista ovise o tome kamo idete. Ukoliko obilazite crkve, džamije i sinagoge postoji odredjeni dres kod, a to znači da ukoliko ulazite u vjerske ustanove koljena i ramena moraju biti pokriveni. Naravno duboki dekolte nije primjeren. Dakle prvo pravilo je znati kamo idemo kako bismo se mogli prilkladno odjenuti.

S druge strane može vas iznenaditi da usred bijela dana u Tel Avivu ljudi hodaju ulicom u kupaćem kostimu ili u minimalističkoj odjeći. Ovakva scena je nezamisliva u Jeruzalemu.

Zanimljivo je i to da postoje razdvojene plaže za žene i muškarce i namjenjene su prvenstveno ortodoksnim židovima, mada na njih može doći tko god želi. Na javnim plažama nije primjeren toples ili nuidizam, ali se zato često vide tangice.

Postoji velika razlika u dres kodu Jeruzalimljana i Tel Avivljana. Neka vas ne iznenadi kada na ulicima Jeruzalema vidite ortodoksne židovske obitelji gdje muškarci u sred ljeta i na 35 stupnjeva celzijusa nose štreimel (vrsta krznene kape), a udate žene pokrivaju kosu perikama ili maramama  i nose dugačke suknje, duge rukave i obavezne hulahopke, jer tijelo mora biti pokriveno. Isto tako muslimanske žene nose dugačke suknje, a kosa je pokrivena maramom, mada je stil vezanja marame drugačiji nego li u židovskih žena. Muslimansku ženu možete vidjeti odjevenu u uske hlače dok su za ortodoksne židovske žene hlače zabranjene.  Uobičajena je stvar da ulaskom u džamije žene moraju pokriti glavu maramom, dok je za ulazak u sinagogu opet potrebno da muškarci pokriju glavu kapom, šeširom ili židovskom kapicom koja se zove kipa. Također, ukoliko muškarci žele prići Zidu plača od njih se očekuje da pokriju glavu s kipom. Ovakva kipa se može dobiti na prilazu Zidu plača. Samom Zidu Plača muškarci i žene prilaze razdvojeni visokom drvenom pregradom budući da se kod ortodoksnih Židova žene i muškarci mole odvojeno.

S druge strane, može vas iznenaditi da u poslovnom svijetu ne postoje formalna  pravila odjevanja. Tako se može desiti da se za potpisivanje milionskog ugovora vi dotjerate, a da vas vaš izraelski partner dočeka u bermudama i tenisicama, što ne znači da vas ne uvažava, već da izraelci općenito manje drže do formalnosti.