VINARSKA TURA U IZRAELU - 11 dana / 10 noći

VINARSKA TURA U IZRAELU


Jos iz biblijskih vremena, zemlja Izraelova bila je poznata, izmedju ostalog, po proizvodnji maslinovog ulja i vina. Stoga vas želimo pozvati da podignete čašu (ili nekoliko čašica) u staro/novoj zemlji.

Dan 1 – TEL AVIV 

Dolazak u zraćnu luku Ben Gurion gdje će vas susresti pretstavnik agencije Jerusalem tours i pružiti vam potrebnu pomoć vezano za carinske formalnosti i dovesti vas do vašeg vodiča i vozača sa kojima će te nastaviti putovanje. Transfer do Tel Aviva. Panoramski obilazak Tel Aviva, kao  i strog grada i luke Jaffa Specijalna večera u jednom od dobrih Jaffskih-Tel Aviskih restorana ili u vašem hotelu. 

Dan 2 – TEL AVIV–JAFFA

Poslje doručka. Obilčazak najstarijeg dijela Tel Aviva naselja Neve Zedek. Obilazak umjetničkih galerija. Nastavljamo sa obilaskom World Herititage site of the White Cityof Tel Aviv; (sa gradnjom Tel Aviva počelo se 1909 godine medjutim gradnja Tel Aviva je uzela maha tek u vrijeme Britanskog mandata u Palestini. White City je osnovan 1930 na osnovu plana Sir Patrick Geddes, i zasnovan je na  principima modernog organskog planiranja. Zgrade i objekti su dizajnirani od strane arhitekata koji su obučavani u Evropi gdje su živjeli i radili prije doseljavanja u Palestinu.

Poslje podne vozimo se do kibutza Zora, obilazak kibuza i obilazak vinarije Zora. Testiranje vina. Povratak u hotel u Tel Aviv.

Večera u hotelu. Poslje večere sastanak sa lokalnim vinarskim ekspertima koji će vam prestaviti Izraelsku vinarsku industriju.

Dan 3 – VINARIJA BENYMANINA – ZIKRON YAACOV - HAIFA – GALILEJA 

Poslje doručka u hotelu vozimo se  uz duž obale Sredozemnog mora do znamenite Cezarije. Obilazak Rimskog i Bizantijskog te Križarskog grada, kao i ostataka Bosanskog sela. Obilazak  rimskog akvadukta i nastavak puta uz duž obale Sredozemnog mora sve do vinarije Benyamina – jedne od najstarijih vinarija u Izraelu. Posjet vinariji i zdanju iz 1925 godine koje je podigao Baron Edmon de Rotchilede. Testiranje vina. Put nas zatim vodi u obližnji Zikron Yaacov. Šetnja ovim pastorlnim povjesnim gradićemkoji je nastao nakon što je baron Rotchilde otvorio na tom mejstu vinaru kako bi novim usljenicima dao posao. Posjet Centru posjetitelja, Vinariji Carmel i ručak u restoranu Bistro.  Nastavak puta do Haife. Panoramski obilazak ovog lijepog sjevernog izraelskog grada te znamenitih visećih Bahajskih vrtova. Nakon toga se vozimo gorom Karmel gdje se prorok Ilija borio protiv lažnih proroka boga Baala te kroz plodnu dolinu Izrael sve do Galilejskog jezera. Smještaj u hotel u Tiberiasu, večera i noćenje. 

Dan 4 – GORA BLAŽENSTVA – BANIAS – VODOPAD BANIAS – GORA HERMON – GALILEJA 

Nakon doručka obilazak gore Blaženstva. Nastavak vožnje sve do izvora rijeke Jordan u podnožju gore Hermon gdje se nalazi i čuveno arheološko nalazište Banijas ali i biblijska Cezarija Filipova.Kratko pješačenje kroz prelijepu priordu sve do vodopada Banijas. Nakon toga nastavljamo putovanje kroz sela Druza koja su locirana na gori Hermon sve do najpoznatije izraelske vinarije Golan. Obilazak vinarije i tesitranje vina.  Spuštamo se sa Golanske visoravni. Obilazak Tabhe mejsta koje se pominje u Novom zavjetu, mjestu čudesnog umnoženja kruha i riba. Obilazak Kapernauma. Povratak u hotel na kraći odmor.  Nakon kraćeg odmora,  ponovo se vraćamo na Golansku visoravan kako bi smo obišli jednu od najboljih izraelskih buoutiqe vinarija Chateau Golan gdje će za nas u njihovim vinskim podrumima pripremiti specijalnu večeru sa  odabranim vinom. Kasni povratak u hotel.

Dan 5 -  KANA GALILEJSKA – NAZARETH – AKKO – VINARIA JIRON 

Doručak u hotelu. Obilazak Kane Galilejske gdje se Isus učinio čudo pretvarajući vodu u vino. Nastavak puta do Nazareta grada Isusova djetinstva gdje ćemo obići Crkvu Navještenja. Put nas dalje vodi do starog  grada i prestonice II križarskog carstva – grada Ako. Obićićemo križarske holove i zidine grada koje je podigao Bosanac Džezar Paša koji je uspio da zaustavi slavnog Napoelona pred zidinama Aka. Ručaćemo u jednom od autentičnih restorana na obali Sredozemnog mora a onda nastaviti put prema gornjoj Galileji gdje ćemo u kibutzu Jiron obići Vinariju Galileja i testirati njihovo vino.Smještaj u kibutzu. Večera. Nakon večere posjeta članovima kubutza i razgovor sa njima u njihovim kućama.

Dan 6 – BEIT SHAAN – SDEI TRUMOT – QUMRAN – MRTVO MORE

Napuštamo Galileju. Vozimo se do drvenog filistejskog grada Beit Shaana gdje ćemo običi impresivne ostatke iz kananskog, Rimskog i Bizantiskog vremena. Put nas dalje vodi do obližnje vinarije. Posjet vinariji Weitzman i testiranje vina. Nastavak puta do   farme u moshavu (selu) Sdei Trumot gdje ćemo obići i upoznati se sa vrlo zanimljivim modernim načinom poljoprivredne proizvodnje u Izraelu. Nastavak puta uz duž Jordanske granice pokraj najstariejg grada na svijetu Jerihona sve do Qumerana gdje je beduinski pastir slučajno pronašao čuvene rukopise s Mrtvog mora. Kupanje na plaži Mrtvog mora čija voda sadrži 30 % soli i minerala i koja je tisućama godina poznata po svom podmladjujućem djelovanju. Nastavak puta u Jeruzalem. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje

Dan 7 –  MASLINOVA GORA – STARI GRAD – SIONSKA GORA 

Nakon doručka obilazak Maslinove gore odakle se pruža zadivljujući pogled na Jeruzalem. Obilazak crkvi na Maslinskoj gori. Crkve Oče naš, Kapele Gospodin je zaplakao, Gatsemanskog vrta, Marijina groba. Ulazak u Stari grad kroz Lavlja vtrata. Prolazimo Via Dolorosom, idući Isusovim stopama sve do Golgote i Crkve Isusova Groba. Obilzak Sionske gore, Odaje posljednje večere, Davidovog groba, Crkve Marijina usnuća. Zatim niz Židovsku četvrt se spuštamo sve do Zida plača najsvetijeg mjesta na sviejtu za Židove. Povratak u hotel. Večera. Noćenje

Dan 8 –  STARI GRAD – NOVI JERUZALEM – VINARIJA FLAM

Nakon doručka ponovo odlazimo u Stari Grad. Obilazak Hramske gore, i trećeg svetog mjesta na svijetu za Muslimane dzamije El Aksa i Kupole nad Kamenom. Nadalje nas put vodi u Yad Vashem muzej holokausta koji je podignut u spomen na 6000000 židovskih žrtava drugog svetjskog rata. Sljedi Panoramski obilazak Novog Jerusalema. Izraelski Parlament, Zgrada Vrhovnog suda, Rezidencija predsjednika Izraela itd. Poslje podne vozimo se do čuvene Flam boutiqe Vinarije gdje ćemo se upoznati sa njenim vlasnikom i probati njihovo vino. Flam vinarija je osnovana prije 5 godina i od tada je njihov Cabarne Souvignon  osvojio brojne medjalje na brojnim medjunarodnim takmičenjima. Povratak u Jeruzalem. Večera i noćenje.

Dan 9 –  MASSADA – ARAD – VINARIA YATIR  

Nakon doručka vozimo se i spuštamo se ponovno u pravcu Mrtvog mora. Vozimo se do legendarnde Massade gdje su židovski pobunjenici pružili posljednji otpor rimskog vojsci. Nakon toga nastavak puta do pustinjskog grada Arada gdje ćemo obići vinariju Yatir. Upoznaćemo se sa uzgajanjem vinograda i proizvodnjom vina u Judejskoj pustinji. Povratak u Jerusalem. Večera u jendom od finih jerusalemskih restorana ili u Hotelu.

Dan 10 –  BETHELEHEM – EIN KAREM – VINARIJA BRAVADO 

Nakon doručka vozimo  u obližnji Betlehem gdje ćemo posjetiti Crkvu Isusova rodjenja. Nakon toga obilazak Ein Karema rodnog mjesta Ivana Krstitlja. Sljedi vožnja do posljednje vinarije na našem putu Bravdo vinarije gdje ćemo obići vinariju i testirati vino. Povratak u hotel. Oproštajna večera u hotelu ili u lokalnom restoranu.

Dan 11 – TRANSFER BEN GURION

Važna napomena: Gore navedeni program je samo primjer za vinarsku turu. Program se može prilagoditi konkretnim datuma, budžetu i potrebama grupe, može biti duži ili kraći. Na vaš upit mi možemo ponuditi gourmet restorane, zakazati sastanke sa najpoznatijim izraelskim Chef-ovima kao i sa stručnjicima iz bilo koje oblasti za koju grupa izrazi zanimanje.