PLANINARSKIM I BIBLIJSKIM PUTEVIMA IZRAELA - 10 dana / 9 noći

PLANINARSKIM I BIBLIJSKIM PUTEVIMA IZRAELA


DAN 1 - ZAGREB - BEOGRAD - TEL AVIV 

Polazak iz Zagreba preko Beograda za Tel Aviv. Dolazak u Tel Aviv, doček od predstavnika naše turističke agencije, susret s vodičem i vozačem, smještaj u hotel i noćenje.

 DAN 2 - GORA TABOR - NAZARET

Doručak. Odlazak do gore preobraženja, gore Tabor. Planinarit ćemo po INT (izraelska transverzala) na goru Tabor. Posjet Crkvi preobraženja (Mk.9, 2-8; Lk. 9, 28-36). Spustit ćemo se u Ezdralonsku dolinu (žitnica Izraela) i vratiti se u Nazaret. Posjet Crkvi Navještenja Mariji (Lk.1,26-38). Ovdje je Isus „Nazarećanin“ proveo svoje djetinjstvo i mladost, tu je živio do 30 godine, kad je pošao navještati Riječ Božiju ( Lk. 2, 39-41; 3,23). Posjet Josipovoj radionici. Povratak u hotel. Večera i  noćenje.

Danas je Nazaret najveći arapski grad u Izraelu, s populacijom od 75.000 ljudi.

DAN 3 - GORA MERON - NACIONALNI PARK NAHAL AMUD (kanjon stupa) - SAFED

Nakon doručka vožnja do gore Meron (1.208 m), koja je po visini druga najviša planina u Izraelu. Planinari ćemo po INT (transverzala)uživati u pogledu koji se pruža na  cijelu Galileju i Golansku visoravan, tu se otvara i pogled na  vrh Izraela, pl. Hermon (2.814 m). S gore Meron spustit ćemo se do Nahal Amud, jedne od najomiljenijih galilejskih planinarskih ruta, u pravcu Galilejskog jezera prema istoku. Riječno korito pokraj kojeg se mogu vidjeti stari mlinovi. Put će nas dovesti sve do Safeda, mjesta u kojem se razvila židovska mistika Kabala. Povratak u hotel. Večera i noćenje.  

Brdo Skoka

DAN 4 - BRDO SKOKA - KANA GALILEJSKA - GALILEJA 
Nakon doručka penjemo se na Brdo skoka – odakle su Nazarećani htjeli sunovratiti Isusa (Lk. 4, 29) i odakle su pruža zadivljujući pogled na cijelu Galileju. Nastavak do Kane, mjesta gdje je Isus izveo svoje prvo čudo kada je pretvorio vodu u vino na jednoj svadbi (Iv. 2,1-12). Nakon posjete Kani, popet ćemo se na Goru Blaženstva gdje je Isus držao govore, sabrane kao  „Govori na gori“ (Mt. 5-7), a zatim se pješice spustiti do Galilejskog jezera (Mt. 4,18; Mk 4,35-41)  niz mirisnu i procvjetalu padinu Brda blaženstva.  Spustit ćemo se prvo do Tabghe, mjesta gdje se nalaze 7 toplih izvora vode i gdje je Isus  čudesno nahranio ljude, ribom i kruhom (Mt.14.13-21;.Pješice ćemo doći i do Crkve Petrova primata i nastaviti kroz Galileju sve do  Kafarnauma (Mk. 1,16-2,17) na sjevernoj obali Galilejskog jezera i mjesta koje je Isusu bilo drugi dom za vrijeme njegove službe. ./“Hajdete zamnom i učinit ću vas ribarima ljudi“/. Ovdje je Isus izabrao svoje prve učenike - Petra, Andriju, Jakova i Ivana, a kasnije i Mateja poreznika, a to je bilo i mjesto mnogih njegovih čuda. Galilejsko  jezero se nalazi na 200 metara ispod morske razine. Povratak u hotel, večera, noćenje.

DAN 5 - GORA HERMON - CEZAREJA FILIPOVA - BANIAS - GOLANSKA VISORAVAN

Mt. Hermon

Put nas danas vodi na sjever u takozvanu zemlju vode, odlazak na Golansku visoravan i uspon na Mt. Hermon (2.814 m) s čijeg vrha se za vedrih dana može vidjeti predgrađe Damaska. Mt. Hermon, najviša planini koju dijele tri države Izrael, Sirija i Libanon. Vrhovi gore Hermon prekriveni su snijegom sve do konca travnja i zato je ova gora od ključnog značaja za izvore vode kojim se napajaju ove tri bliskoistočne zemlje. Spustit ćemo se žičarom i nastaviti putovanje autobusom pokraj izvora rijeke Jordan i preko sela Druza Majdel Shams i Bugata. Ovisno o vremenu i dinamici puta, posjetit ćemo jezero Birket Ram i vulkanski krater ntal. Usputno zaus

tavljanje za kavu, odakle se jasno vidi sirijski grad Kunetra. Nastavak puta obroncima južnog dijela Golanske visoravni odakle se jasnim danom vide predgrađa Tel Aviva. Povratak u hotel na večeru i noćenje.  

                       

/ Točka samog dosega i uspona na Mt. Hermon 2.814 m, ovisi o danu i mogućnostima, pričuvna opcija uspona na Mt.Hermon-Izraelsko skijalište, moguć uspon žičarom i kraća planinarsa tura do određene visine. /

 DAN 6 - MEGIDO - JORDANSKA DOLINA - GORA KUŠNJE - WADI QELT - JERIHON
Wadi KeltNakon doručka napuštamo Galileju. Usputno zaustavljanje radi razgleda Meggido - Doline Harmagedon koja leži najužnim obroncima doline Jezreel i štiti prolaz do gore Karmel, a nekada je bila poprištem mnogih bitaka. Za ovu se dolinu vjerujeda će biti mjesto bitke Harmagedona. Potom, razgled Jordanske doline te nastavak vožnje do Jerihona. Jerihon se smatra najstarijim gradom na svijetu, oko 9.000 godina. Nalazi se 260 m ispod morske razine pa je time i najniži grad na svijetu.(Lk.18, 35-43; Lk.19,1-10)

Popet ćemo se uz strme obronke Gore Kušnje na koju se kako se vjeruje popeo Isus nakon krštenja u rijeci Jordan i na kojoj je postio 40 dana i na kojoj ga je iskušavao satana. U strmim stijenama gore Kušnje uklesan je samostan Iskušenja kojeg ćemo posjetiti. Nakon spuštanja sa gore Kušnje put nas vodi do Vadi Kelta riječnog korita u judejskoj pustinji kroz
koju teče živopisni potok Kelt. Planinarskom stazom spustit ćemo se do prekrasnog samostana  Sv.Jurja, smještenog u
srcu pustinje. Povratak u Jerihon i smještaj u hotel. Večera i noćenje u Jerihonu.  
 
DAN 7 - MRTVO MORE - JUDEJSKA PUSTINJA - EIN GEDI - MASADA

Nakon doručka odlazak do Mrtvog mora, najnižeg mjesta na Zemlji (cca 400 m ispod morske razine).Posjetit ćemo prirodnu oazu u Judejskoj pustinji Ein Gedi i planinariti uzduž rijeke Nahal David koja protječe kroz srce Judejske pustinje. Nastavit ćemo dalje do čuvene Herodove utvrde Masade na kojoj se utvrdila grupa židovskih pobunjenika Zelota i na kojoj je 1000 Židova počinilo samoubojstvo. Popet ćemo se „Rimskim nasipom“ na Massadu gdje ćemo obići impresivne arheološke nalaze Herodovih palača, kupelji, bazena, sinagogu itd. Nakon pogleda na Moapsko gorje, spustit ćemo se istočnom stazom, te otići do plaža Mrtvog mora, koje ima preko 30% soli i minerala i koje je tisućama godina poznato po svom pomlađujućem djelovanju. Put nas potom vodi u Jeruzalem. Smještaj u hotel. Večera i noćenje            
 
DAN 8 - JERUZALEM

Doručak, te cjelodnevni razgled Jeruzalema (Ps.122,1-2) koji započinje od Maslinske gore, mjesta  istočno od Jeruzalema i mjesto je mnogih biblijskih i povijesnih događaja, mjesta gdje je proveo svoje posljednje dane prije suđenja i raspeća, otići na mjesto Isusova ulaska  u Jeruzalem, do mjesta gdje je uzašao na nebo nakon svog uskrsnuća. Nekad je ova gora bila prekrivena maslinama, a danas je to mjesto brojnih kršćanskih svetišta, starog židovskog groblja i arapskih sela. Razgled Getsemanskog vrta (vlasništvo hrvata),mjesta na koje je Isus došao sa svojim apostolima nakon posljednje večere kako bi molio i mjesta na kojem je uhićen.  Nakon toga , odlazak do sobe Posljednje večere, Davidovog groba i Crkve Marijina usnuća.  Ući ćemo u Stari grad kroz Lavlja Vrata. Proći  Via Dolorosa, tradicionalna hodočasnička ruta u Jeruzalemu koja ide Isusovim putem do križa. Nastavak do crkve Sv. Ane sa njezinim Betsaidskim bazenima (kupalište), dva bazena za koje se vjerovalo da imaju moći ozdravljenja te u koje su se dolazili kupati bolesni u nadi da će ozdraviti (Iv. 5,7). Prolazak kraj postaje križnog puta zvane Ecce Homo (Iv. 19,5 ;”Evo, čovjeka!"), Obilazak Crkve Isusova groba u kojoj se nalazi posljednjih 5 postaja križnog puta. Nastavak do Zida plača,  židovskog najsvetijeg mjesta u Jeruzalemu, koji je ostao netaknut od razorenja Jeruzalema 70. godine n.e. Zid je postao mjestom žalovanja nad razaranjem hrama i židovskog izgnanstva. Nakon toga povratak u hotel.  Povratak u hotel. Večera. Noćenje

DAN 9 - JERUZALEM - BETHLEHEM - TEL AVIV - JAFA

Započet ćemo dan posjetom Hramskoj gori, i platou na kojem se nekoć nalazio Židovski hram (Lk. 2, 22-40; Iv. 2,13-22), a danas je to treće mjesto po važnosti za Muslimane, džamija al-Aqsa. Nakon obilaska Hramske gore i platoa Sharam el Sherif (Kupola na stijeni-Omarova džamija) . Nastavit ćemo naš put do Bethlehema  („kuća kruha“),  gdje  živi jedna od najstarijih kršćanskih zajednica na svijetu, nažalost malobrojna zbog velikog iseljavanja.  Mjesto rođenja  Isusa (Lk. 2,8-20),tu je mjesto rođenja i krunidbe kralja Davida. U Betlehemu u pratnji vodiča razgledati Baziliku Rođenja Isusova,  špilju Sv. Josipa i Sv. Jeronima. Popodne se vozimo do Tel Aviva. Panoramski obilazak Tel Aviva. Stari grad Jaffa. Smještaj u hotel. Večera i noćenje. 

Slobodna večer u Tel Avivu koji je 2014. godine bio proglašen gradom sa najboljom zabavom na svijetu. 

Tel Aviv je pun iznenađenja, mladosti i akcije. Vodič će dati smjernice i generalna objašnjenja šta je moguće vidjeti u Tel Avivu,  slobodno vrijeme za individualne obilaske, zabavu i kupnju.

DAN 10 - TEL AVIV - POVRATNI LET

Slobodno vrijeme do polaska na aerodrom i povratni let.