IZRAELSKA KULINARSKA TURA - 7 dana / 6 noći

IZRAELSKA KULINARSKA TURA


Sedmodnevna kulinarska tura u ovoj zanimljivoj, multietničkoj, raznobojnoj i prije svega eklektičnoj bliskoistočnoj meditaranskoj zemlji

Izrael je dom mnogih, etnički različitih, kuhinja. Začini i okusi porijeklom iz različitih zemalja, klimatskih uvijeta i kultura susreću se na jednom mjestu, i to na području teritorijalno male, ali kulturološki bogate zemlje Izrael. Izraelska kuhinja obuhvaća sve od lokalnih druževa i arapske kuhinje do najmodernijih šefovskih kulinarskih dostignuća u Tel Avivu, od Galilejskog svijeta i biljne kuhinje preko tradicionalne jeruzalemske kuhinje te do priobalno mediteranske pa sve do kontinentalne kuhinje.

Svaka etnička skupina koja je došla u ovu zemlju donijela je sa sobom vlastite okuse koji se svi susreću upravo na ovom jedinstvenom mjestu.
Profesionalni šefovi i kuhari u stanju su kombinirati rapsodiju okusa i mirisa koju ćete pamtiti čitav život.

Dan 1 - Dolazak i večera dobrodošlice 

Dolazak u međunarodnu zračnu luku Ben Gurion. Prijava u hotel smješten u srcu Tel Aviva, na pješačkoj udaljenosti od poznatih plaže u Tel Avivu i vitalnog centra grada. Nakon kraćeg odmora u hotelu krećemo na večeru gdje ćemo se sasatati s jednim od najslavnijih mladih kuhara iz Tel Aviva. Ovo će biti uvod u grad Tel Aviv te mladu i živopisnu restoransku scenu, kao i uvod u međusobno upoznavanje.

Dan 2 - Mediteranska kuharska radionica i obilazak tržnice Karmel

Neposredno nakon doručka u hotelu, nastavljamo do šarolike i uzbudljive tržnice Karmel, koja nudi svježe voće, povrće, začinsko bilje i začine. Ovo užurbano mjesto na kojem sa štandova čujemo zvukove hrane, podčinjeno je bogatim mirisima mediteranskog bilja. Od bosiljka preko mente, pa sve

 do svježe posječenog timijana, korijandera, peršina i kadulje, koji baš kao u poznatoj pjesma Simona&Garfunkel-a, ispunjavaju zrak. Slijedi škola kuhanja, s jednim od naših kuhara, donoseći mirise i okuse u kuhinju kuharske radionice.
Poslijepodne ćemo posjetiti Stari grad Jaffa, umjetničku četvrt na južnom dijelu Tel Aviva. Uživat ćete u šetnji kroz njegove naobične kamene uličice, zaustavljajući se u galerijama, trgovinama, izložbama, 

slastičarnicama. Slijedi slobodno vrijeme, šetnja promenadom Tel Aviva i uživanje u gradu.

Dan 3 - Cesarea, Druze selo Osafia, Akko, Galileja 

Vožnja priobalnom autocestom do Cezereje, posjet drevnom rimskom kazalištu, Velikoj Herodovoj palači, Bizantskom i križarskom gradu i vodovodu - koji svi zajedno čine scenografsku pozadinu Knjige Djela. Kornelije je bio prvi pagan koji je postao kršćanin, a sv. Pavao je ondje bio zatočen dvije godine prije no što je otplovio za Rim. Slijedi vožnja do Brda Karmel, u selu Osafia u Druzi. Posjetit ćemo tržnicu Osafijete, osjetit kulturu Druze nekon čega ćemo se priključiti našoj kuharskoj radionici kako bi doživjeli jednu od najunikatnijih kuhinja na svijetu, a sve to doživjet ćemo u privatnoj obiteljskoj kući Druze, gdje ćemo blagovati jela koja samo si sami pripravili.
Nakon ručka nastavljamo do Akrea, grada s prelijepim tržnicama, koji su i Napoleon, i križari, i Marko Polo te mnogi drugi posjetili, osvojili i na kraju - izgubili. Zatim ćemo posjetiti monumentalne građevine koje su gradili križari, prošetati starom lukom te na kraju večerati u jednom od ponajboljih lokalnih restorana. Nakon prijave u hotel, put će nas odvesti do Galileje, gdje ćemo posjetiti jednu od brojnih uspješnih butik vinarija u Izraelu kako bi kušali odlična izraelska vina.

Dan 4 - Galileja, sirevi, arapska kuhinja i Haifa

Odmah nakon doručka, koji će biti kao i svi ovdje – Galilejski, sa specijalnim travama obavijen svježinom cijele regije, održat će se naša arapsko-galilejska kuharska radionica s naglasnom na autentičnost arapske kuhinje. Upoznat ćemo se sa raznolikošću okusa i tekstura koji su dostupni na tom, geografski osjetljivom, području. Poslijepodne ćemo posjetiti neke od fenomanelnih proizvođača sira u regiji uz, naravno, degustaciju. Od kozjeg sira preko mljekara, vidjet ćemo i okusiti neke od najzanimljivijih sireva koji se u današnje vrijeme proizvode u Izraelu. Nakon toga, vozimo se do Haife, obilazimo spektakularne Bahia vrtove, uspinjemo se na brdo Karmel te nastavljamo prema Jeruzalemu, na naš zadnji, ali ne i posljednji dio putovanja. Dolazak u hotel, večera i odmor nakon napornog dana.

Dan 5 - Čarolija Jeruzalema

Dan započinjemo vožnjom do Maslinske gore s vrha koje se prostire pogleda i na stari i na moderni dio Jeruzalema. Posjet Samostanu Oče naš, te šetnja uzduž "Palm Sunday Road" nakon koje nastavljamo do Getsemanskih vrtova i do Crkve svih nacija. Ulazimo u grad kroz ulaz Dung, idemo do Zida plača ili Zapadnog zida koji je dio Brda hrama koje predstavlja žarište židovske religije nakon uništenja Drugog Hrama.
Slijedi šetnja poznatom ulicom Via Dolorosa - Križni put, koji se sastoji od niza staza u Starom Gradu, a koji je prema kršćanskoj tradiciji bio put kojim je Isus prešao od Pilatove presude do Golgote. Uzduž ulice Via Dolorosa postoji 14 postaja, a svaka postaja obilježava događaj vezan uz Isusov put do raspeća. Slijedeći ovu stazu prolazimo kroz šarene bazare i drevne ulice do Crkve Svetog groba gdje ćemo posjetiti Isusovu grobnicu i Golgotu. Ručamo u jednom od autentičnih lokalnih restorana. Poslijepodne istražujemo tržnicu Starog Grada Jeruzalema, prolazeći ulicama i ulazima grada kako bi doživjeli mirise tipične za tako stari grad koji u svojim nogama ima tri tisuće godina hrane i vina. Večeramo u klasičnom restoranu u Jeruzalemu gdje se kuhanje potkrijepljeno stoljetniom tradicijom susreće s modernim dobom te stvara rapsodiju okusa, mirisa i znamenitosti. Nakon večere slijedi slobodno vrijeme za šetnju pjašačkom ulicom Ben Jehuda, fenomenalnu Mammilla ulicu te uživanje u noćnom duhu staroga grada.

Dan 6 - Ein Karem i Judejska brda, machane Yehuda, kuharska radionica

Nakon doručka posjetit ćemo Ein Karem – rodno mjesto Ivana Krstitelja, jedno od najljepših dijelova grada. Tamo se nalazi mnoštvo dobrih restorana, a za ljubitelje znanja i čuvene sobe za goste koje nude opuštajuću gostoljubivost u autentičnom okruženju. Ovdje su se naselili umjetnici insiprirani ljepotom Ein Karema kako bi javnosti predstavili svoja djela. U Ein Karemu ćemo i mi uživati u našem ručku.
Poslijepodne ćemo posjetiti tržnicu Machne Yehuda gdje ćemo se zaustaviti kako bi okusili najživahniju i najšareniju Izraelsku tržnicu, na kojoj ultra-ortodoksni židovi kupuju rame uz rame sa svjetovnim stanovništvom. Imat ćemo priliku vidjeti mnoge nove restorane u procvatu te u suživotu sa štandovima s hranom kao i kućnim potrepštinama.
Napunit ćemo naše košare kako bismo upriličili našu posljednju kuharsku radionicu – onu koja će objediniti sve okuse, boje, teksture i iskustva – u jednoj dobroj, slavljeničkoj večeri.
Slobodna večer na raspolaganju vam je kako bi uživali u mnogobrojnim gradskim pubovima i drugm čarobnim mjestima.

Dan 7 - Bethlehemska tura i rastanak

Nakon doručka odvest ćemo se u Betlehem, mjesto rođenja Kralja Davida i Isusa. Posjet Trgu Manger i Crkvi rođenja te nastavak puta prema Beit Sahur kako bi posjetili Pastirska polja. Vožnja natrag do Betlehema i susret s palestinskim šefom kako bi upriličili našu posljednju kuharsku radionicu na kojoj će nam talentirani šef pokazati kako se pripremaju specijalna palestinska jela. Nakon Farewell ručka u Betlehemu, vozimo se prema zračnoj luci Ben Guron te slijedi povratak kući.
Sretan put!