POLJOPRIVREDNA TURA - 8 dana / 7 noći

POLJOPRIVREDNA TURA


Dan 1 - BEN GURION AERDOROM – JERUZALEM

Dolazak na aerdorom Ben Gurion u Tel Avivu. Doček od pretstavnika Jerusalem toursa. Nastavak putovanja do Jeruzalema, smjestaj u hotel.  Noćenje.

Dan 2 - MASLINOVA GORA - JERUZALEM - STARI GRAD - SIONSKA GORA (dan posvećen razgledanju Jeruzalema)

Nakon doručka obilazak Jeruzalema. Počet ćemo s vrha Maslinske gore odakle se pruža zadivljujući pogled na Sveti grad, stare zidine grada, crkve na padinama Maslinske gore, staro židovsko groblje. Vidjet ćemo Mjesto Uzašašća, obići samostan Oče naš s natpisom na Hrvatskom jeziku, kapelu Isusovih suza, Getsemanski vrt gdje je Juda doveo svećenikove sluge da uhapse Isusa, Baziliku agonije, Marijin grob, Getsemanski groto. Ući ćemo u stari grad kroz tzv. Vrata smeća i doći do Zida plača, najsvetijeg mjesta na svijetu za Židove. Umetnut ćemo ceduljicu s našim željama u pukotine Zida plača. Izaći ćemo na Via Dolorosa (Križni put)  i proći svih 14 postaja koje je Isus prošao s križom na leđima idući prema Golgoti gdje je bio razapet. Obići ćemo crkvu Isusova groba, popeti se na Golgotu, ući u Isusov grob, dotaknuti ploču pomazanja, vidjeti grob prvog čovjeka Adama. Nakon obilaska crkve Isusova groba doći ćemo do Sionske gore. Obilazak Davidovog groba, Dvorane Posljednje večere, Crkve Usnuća Marijina (Dormition) te crkve Sv. Petra in Gallicantu (crkvu pijetlova pijeva gdje se Petar tri puta odrekao Isusa). Ući ćemo u Stari grad kroz Sionska vrata i proći kroz Armensku četvrt Jeruzalema prošetavši pokraj brojnih galerija u kojim Armeni izradjuju svoju čuvenu keramiku. Nakon toga ćemo doći do Židovske četvrti, proći rimskom i bizantinskom glavnom ulicom Jeruzalema Kardo. Razgledat ćemo arheološke ostatke Jeruzalema iz 7. stoljeća prije naše ere, te arheološke ostatke iz vremena Makabejaca kao i arheološke nalaze iz vremena Križara. Na kraju dana doći ćemo do glavnog trga Židovske četvrti Jeruzalema gdje se nalazi novootvorena sinagoga Hurva podignuta na ostatcima srušene sinagoge i promatrati neobični svijet ortodoksnih Židova. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

Dan 3 – KIBUTZ HEFETZ HAIM – INSTITUT SION – TVORNICA PLASTENIKA AZRUM – KIBUTZ HATZERIM – TVORNICA  NETAFIM - NOVI JERUSALEM  

Nakon doručka vozimo se prema jugu Izraela u Kibutz Hefetz Haim gdje ćemo biti gosti Instituta Sion. Predavanje na temu umjetno osjemenjavanje i prezentacija. Nakon toga put nas vodi do Kibutza Ein Zurim gdje se nalazi najveća fabrika plastenika u Izraelu Azrum. Glavni inžinjer tvornice Bojan Dulic govori hrvatski pa ce nas direktno upoznati sa mogućnostima saradnje, inovacijama, i dostignućima ove tvornice. Nastavak puta do kibutza Hatzerim gdje ćemo biti gosti fabrike Netafim izumitelja i proizvodjača čuvenog sistema navodnjavanja kap po kap  - Vraćamo se  u Jerusalem. Završit ćemo ovaj dan panoramskim obilaskom novih djelova Jerusalema - Izraelski Parlament (Kneset), Zgrada Vrhovnog suda, Rezidencija predsjednika Izraela itd. Povratak u hotel večera i noćenje.

Dan 4 – JERUZALEM - QUMRAN - MRTVO MORE - KIBUTZ ALMOG

Nakon doručka voziti ćemo se Judejskom pustinjom i spustiti na najnižu tačku na svijetu – 394 m ispod morske površine. Posjetit ćemo Qumran gdje je beduinski pastir slučajno pronašao čuvene svitke. Vidjet ćemo film o životu Esena, obići arheološke ostatke drevnog naselja i vidjeti pećinu u kojoj je pronađeno prvih sedam svitaka s Mrtvog mora. Nakon toga ćemo se kupati na jednoj od plaža Mrtvog mora u kojem ima preko 30% soli i minerala i koje je tisućama godina poznato po svom pomlađujućem djelovanju. Put nas zatim vodim do kibutza Almog gdje ćemo posjetiti modernu muzionicu krava, plantaze kibutza gdje ce domacin sa nama govoriti na temu navodnjavanja i pustinjske poljoprivrede kao i plantažu datula. Povratak u hotel u Jerusalemu. Večera. Noćenje.

Dan 5 – BETHLEHEM – BETHANIJA – VINARIJA WEITZMAN – SDOT YAAKOV KIBUTZ

Nakon doručaka otputovat ćemo u obližnji Bethlehem gdje ćemo obići najstariju crkvu na svijetu (početak 6. vijeka), crkvu Isusova rođenja podignutu iznad pećine u kojoj je rodjen Isus. Tom prigodom spustit ćemo se i do pećine Jeronima Bračanina kojeg je u 4. stoljeću Papa poslao u Bethlehem kako bi naučio hebrejski i preveo Stari Zavjet s hebrejskog na latinski. Taj prvi Jeronimov prijevod poznat je i pod imenom Vulgata. Pri povratku iz Bethlehema vidjet ćemo Pastirska polja gdje su se andjeli ukazali pastirima koji su tu čuvali stado i rekli im da je u Bethlhemu rodjen spasitelj Isus. Nakon Bethlehema put nas vodi u Bethaniju. Obići ćemo Lazarov grob. Nastavak puta Jordanskom dolinom do vinarije Weitzman. Obilazak vinarije. Degustacija vina.  Dan ćemo završiti posjetom kibutzu Sdot Yaakov dgje ćemo biti smjesteni. Večera. Noćenje.

Dan 6 - NAZARETH – VIA KANA  GORA TABOR

Nakon doručka popet ćemo se na goru Tabor specijalnim taxijima i posjetiti Crkvu Preobraženja podignutu na mejstu gdje se vjeruje se Isus probratio u svijetlost. Sa gore se pruža široki i zadivljujuci pogled na plodna i obradjena polja Doline Yizrael i rezervoare vode kao i na najvišu Izraelsku goru Hermon. Put nas zatim vodi u Kanu Galeiljku gdje ćemo vidjeti Crkvu svadbe, mjesto prvog Isusovog čuda na kojem je Isus na svadbi pretvorio vodu u vino kad je ponestalo vina. Nastavak puta za Nazareth . Posjet Crkvi Blagovesti.Josipovoj radionici i Crkvu Bogorodičinog izvora. Smještaj u hotel.  Večera. Noćenje.

Dan 7 – RIJEKA JORDAN - GORA BLAŽENSTVA – TABHA – KAFARNAUM - ALMAGOR CENTAR ZA PAKIRANJE VOĆA

Nakon doručka vozimo se do rijeke Jordan na mjestu gdje se ona izlijeva iz Galilejskog jezera. U toj rijeci je Ivan Krstitelj krstio ljude pripremajući ih za dolazak Mesije. Ivan je krstio vodom koja duhovno čisti, pa je za mnoge ulazak u rijeku Jordan u bijeloj haljini ( koja se može kupiti ili unajmiti na samom mjesto) čin duhovnog pročišćenja. Poslije podne obići ćemo sveta mjesta oko Galilejskog jezera, Crkvu čudesnog umnoženja kruha i riba gdje je Isus nahranio pet tisuća ljudi s pet kruhova i dvije ribe, Crkvu Mensa Christi gdje je Isus obećao Petru da će on biti stijena na kojoj će sazidati svoju crkvu, Kapernaum, grad u kojem je Isus živio kad je napustio Nazaret, crkvu na Gori Blaženstava mjesto gdje je održana Propovijed na gori.  Dan ćemo završiti posjetom plantaži Almagor gdje će nas naši domaćini upozati sa njihovim iskustvima u sortiranju i pakiranju voća kao što su mango, banane, citrusovo voće itd. (ovo pod uvjetom da u to vrijeme bude berba – ako nema berbe nemogu nam nista pokazati. U ovom momentu je prerano sa sigurnoscu reći da li će biti berba ). Povratak u hotel. Večera i noćenje.

Dan 8 – CENTAR ZA PRAVLJENJE KONCENTRATA ZA PREHRANU ŽIVOTINJA MILBAR – HAIFA - TVORNICA SENZORA SCR NETANIJA - TEL AVIV – JAFFA – TRANSFER BEN GURION

Doručak. Napuštamo Galielju. Put nas vodi u Tvornicu za pravljenje koncentrata za prehranu životinja Milbar gdje ce nas naši domaćini upoznati sa načinom proizvodnje . Nastavak puta da lučkog grada Haifa gdje ćemo obići prelijepe bahajske  viseće vrtove i diviti se prelijepom pogledu na Haifanski zaljev. Nastavak puta do Netanije gdje cemo posjetiti tvornicu senzora i sistema za automatsku mužu krava  SCR- Posajet tvornici i posjet farmi za mužu krava u kibutzu Shefaim gdje će nam domaćin pokazati kako se njihovi proizvodi primjenjuju u praksi.

Nastavak puta do Tel Aviva. Obilazak Tel Aviva, modernog sredozemnog grada koji je nedavno proslavio 100 godišnjicu i čija je povjest čvrsto povezana sa stvaranjem države Izrael. Panoramski razgled Tel Aviva gdje se nalazi najveća koncentracija bauhausa na svijetu. Bauhaus je stil u arhitelkturi koji se razvio u pred nazističkoj njemačkoj. Hitler nije volio ovaj stil zato je porusio sve bauhause u Njemackoj a obzirom da su se židovski arhitekti poslje dolaska Hitlera na vlast u velikom broju iseljavali iz Njemacke to su gradili Tel Aviv u tom bauhause stilu. Ovaj stil gradnje jos zovu i Internacionalnim silom. Srpnja mjeseca 2003 godine arhitektura Tel Aviva (White city) je proglašena od strane UNESCO za svijetsku baštinu. UNESCO je proglasio 754 objekta za objekte pod zastitom UNESCO. U samom Tel Avivu ima oko 4000 zgrada gradjenih u periodu 1931-1956 godine internacionalnim stilom i u Tel Avivu se nalazi največa kolekcija zgrada gradjenih u ovom stilu na svijetu.

Tel Aviv je ujendo i vrlo živi i dinamični grad sa prelijepim dugackim pješčanim plažama, brojnim restoranima, diskoclubovima i burnim noćnim životom. Slijedi posjet Jafi i Starom gradu Jaffa sa brojnim umjetničkim galerijima i prelijepim srdozemnim uskim ulicama koje kriju brojna iznenadjenja. Slobodno vrijeme do polaska aviona. Mogucnost organizovanja zavrsne večere i podjele diploma. Transfer na aerdorom.