OTKRIJ IZRAEL - 9 dana / 8 noći

OTKRIJ IZRAEL


 DAN 1 - TEL AVIV

Dolazak na aerodrom Ben Gurion u Tel Aviv, obavljanje carinskih formalnosti i doček od predstavnika agencije Via Jerusalem Tours. Smještaj u hotel i noćenje.

DAN 2 - JAFFA - CEZAREJA - HAIFA

Naše otkrivanje počinje slavljenjem svete mise u crkvi Sv. Petra u starom gradu Jaffi. Poslije mise posjetit ćemo kuću Šimuna Šerona (Djela 9; 43). Također, se ovdje pokazalo da je Centurion Kornelije poslao Petra (Djela 10). Od tamo nastavljamo do križarskog lučkog grada Cezareje i rimskog glavnog grada Judeje u Isusovo vrijeme. Ovdje ćemo posjetiti arheološke ruševine rimskog amfiteatra iz vremena kralja Heroda. Naša sljedeća stanica je Haifa, uspon na brdo Karmel te posjet karmelićanskom samostanu, gdje ćemo vidjeti kapelicu Svete obitelji i Ilijinu špilju. Noćenje i večera nalaze se u hotelu na Galilejskom moru u gradu Tiberiji.

DAN 3 - TIBERIJA - KAPERNAUM - BANIAS

Nakon kratkog obilaska Tiberijasa, slijedi vožnja brodom do Kafarnauma te posjet ostacima sinagoge iz 2. stoljeća. Nastavite do Tabe, mjesta "Čudesnog umnoženja riba i kruha" te posjet Crkvi umnoženja i njezinim veličanstvanim mozaicima iz 4. stoljeća. Nastavak do Gore Blaženstva (Mount of Beatitudes) mjesta gdje je Isus održao svoj Govor na Gori, gdje ćemo slaviti svetu misu. Slijedi vožnja do izvora i slapova Banias (također poznat i kao Caesarea Philippi), izvora rijeke Jordan, gdje se Isus otkrio Šimunu i promijenio ime nakon što ga je upitao: "Za koga ljudi kažu da je Sin Čovječji?" (Mt 16:13-20). Šimun je Isusa priznao kao Mesiju, nakon čega ga je Isus blagoslovio i promijenio ime u Petrar (što znači stijena) govoreći: "I na ovom ću kamenu graditi svoju crkvu". Povratak u hotel na večeru i noćenje.

DAN 4 - BETH SHEAN - JERIHON - JERUZALEM

Dan započinjemo slavljenjem svete mise u Crkvi Petrova Primata (poznatoji i kao Mensa Kristi tj. Kristova trpeza), nakon čega napuštamo Galilejsko more te slijedi vožnja do rijeke Jordan i grada Beth Sheana te posjet iskopinama drevnog izraelskog, rimskog i bizantskog grada. Nastavak do Jerihona, najstarijeg grada na svijetu. Uz sam zid Jerihona, na istoku, nalazi se izvor Elisa. Ovdje su gorke vode proljeća bile zaslađene prorokovom šakom soli (21 Kraljevima 2:19). S ovog mjesta može se vidjeti Gora Kušnje (Mt. Temptation) (Mt 4,1). Vožnja do hotela u Jeruzalemu, večeru i noćenje.

DAN 5 - MASLINSKA GORA - STARI GRAD JERUZALEM

Ujutro ćemo se uspinjati na Maslinsku goru kako bi uživali u prekrasnom panoramskom pogledu na Stari Grad Jeruzalem, posjetiti Crkvu Uzašašća, (Matej 28,16-18-20), samostan Pater Noster te posjetiti Crkvu Dominus Flevit koja označava mjesto gdje je Isus plakao nad sudbinom Jeruzalema, (Luka 19: 41-44) a zatim nastaviti do Getsemanskog vrta i Crkve svih naroda. Ući ćemo u Stari Grad Jeruzalem kroz ulaz Dung i posjetiti Zid plača ili Zapadni zid, koji predstavlja žarište židovske religije, nakon uništenja drugog hrama.

Prošetajte zapadnim zidnim tunelima, koji će vas odvesti na početak ulice Via Dolorosa - poznati Križni put, sasatavljen od niza uličica u Starom gradu, te je prema kršćanskoj tradiciji bio Isusov put od Pilatove presude do Golgote. Via Dolorosa ima 14 postaja, a svaka postaja obilježava događaj na putu prema Isusovom raspeću. Slijedeći ovaj put, prolazit ćemo kroz šarene bazare i drevne ulice sve do Crkve sv. Groba gdje ćemo posjetiti Isusovu grobnicu i Golgotu te proslaviti svetu misu.

U poslijepodnevnim satima posjetit ćemo planinu Zion, Davidovu grobnicu, Sobu Posljednje večere i Domizijsku opatiju. Povratak u hotel na večeru i noćenje u Jeruzalemu.

DAN 6 - JERUZALEM - BETLEHEM - EIN KAREM

Nakon doručka odlazimo u obližnji Betlehem u posjet najstarijoj crkvi na svijetu, Crkvi rođenja, (Luka 2:1, 3-7) sagrađenoj preko staje u kojoj se rodio Isus te ćemo tamo slaviti svetu misu. Nastavljamo do Pastirskih polja gdje se nalazi jedno od najsvetijih mjesta, mjesto gdje je Anđeo Gospodnji posjetio pastire i obavijestio ih o Isusovom rođenju. Obići ćemo i Mliječnu špilju, samo nekoliko minuta hoda od trga Manger u Betlehemu. Predaja govori da se Sveta obitelj sklonila ondje za vrijeme njihovog bijega u Egipat te da je, dok je Marija dojila malog Isusa, kapljica mlijeka pala je na jedan kamen i obojala ga u bijelo. Nakon pauze za ručak odlazimo u obližnji En Karem, rodno mjesto Ivana Krstitelja, poznato kao utočište umjetnika, glazbenika i arhitekata te slavimo misu u Franjevačkoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja. Na vrhu malog obližnjeg brežuljka nalazi se Crkva Pohoda, gdje je Marija došla posjetiti svoju rođakinju Elizabetu (Luka 1: 39-56). Povratak u hotel u Jeruzalemu za večeru i noćenje.

DAN 7 - MASADA - EIN GEDI - MRTVO MORE - QUMRAN

Rano ujutro slavimo svetu misu u jednoj od Jeruzalemskih crkava nakon čega krećemo prema Masadi, gdje je Herod izgradio tvrđavu kako bi se zaštitio u slučaju pobune. Utvrdu su koristili posljednji ostaci Židova nakon pada Jeruzalema 70.-te godine. S vrha utvrde u stijeni pruža se nevjerojatan pogled na okolnu pustinju i Mrtvo more: Do vrha ćemo se uspeti žičarom. Zatim odlazimo u kibutz Ein Gedi kako bi uživali u kupanju i plutanju na Mrtvom moru. Plutanje u vodi s više od 30% soli i opuđtanje na najnižoj točki na zemlji neyaboravan je doiživljaj. Naš dan završava u Qumranu gdje ćemo posjetiti špilju u kojoj su pronađeni čuveni kumranski spisi te arheološke iskopine. Zatim se vraćamo u hotel u Jeruzalem na večeru i noćenje.

DAN 8 - BETANIJA - JERUSALEM

Naš posljednji dan započinje posjetom Crkvi sv. Petra u In Galicantu gdje Petar tri puta negirao Krista. Crkva je sagrađena na mjestu kuće visokog svećenika Kaifa. Ovo je mjesto gdje je Isus proveo noć u tamnici nakon svog prvog uhićenja te ćemo ovdje slaviti misu. Nakon mise imat ćemo vremena za posjet crkvi Sv. Lazara u Betaniji Slobodno poslijepodne namjenjeno je kako bi se možda mogli vratiti na neka sveta mjesta koja smo posjetili za daljnju molitvu i posredovanje ili prošetati kroz Cardo, drevnu tržnicu jer se bliži vrijeme kad je potrebno obaviti posljednju kupnju prije pakiranja pried odlazak, ili se jednostavno zaustaviti u nekom od lokalnih kafića i opustiti uz promatranje gradske vreve. Slijedi večera i noćenje u Jeruzalemu.

DAN 9 - Povratak

After breakfast, transfer to Ben Gurion Airport for departure.