IZRAELSKA PUSTINJA, PETRA, MRTVO MORE  - 6 dana / 5 noći

IZRAELSKA PUSTINJA, PETRA, MRTVO MORE1 DAN - STARI KRALJEVSKI PUT – PUT ZAČINA

Vozimo se Negevskom pustinjom na putu za Beer Shevu, Abrahamov grad. Zaustavit ćemo se u Avdatu, glavnoj stanici na Nabatejskom putu začina. Na ovom davnašnjem putu bili su gradovi stanice u kojim su se zaustavljali karavani deva koji su prenosili blago sa istoka u Nabatejsku prestonicu Petru i dalje prema obali Sredozemnog mora.

Dok putujemo kroz pustinjske predjele vidjet ćemo na putu i davnašnja prenoćišta, rimske stražarske stanice na putu kao i nekoliko tisuća godina stare rezervoare vode koji će nam pomoći da bolje razumijemo život i povijest Nabatejaca koji su predvodili karavane tzv. Putevima začina, svile i parfema.

Avdat je mjesto na davnašnjem Putu začina izmedju nabatejske prijestonice Petre i  sredozemne luke Gaze. Grad je nazvan po uvaženom nabatejskom monarhu koji se zvao Avdat. Kralj Avdat II je tražio da bude pokopan na tom mjestu (živio je od 30-9 godine p.n.e). Kralj je obnovio naselje nakon što je Gazu zauzeo židovski kralj Aleksandar Yanai i nakon što je zbog velikog iseljavanja Avdat bio izbrisan sa trgovačke mape tog vremena.

Grad je još jednom oživio u vrijeme vladavine Aretsa IV (9 p.n.e. do 40. n.e) ali je uništen od strane  arapskih plemena koja su napala grad drugom polovinom I stoljeća. Kasnije je posljednji nabatejski kralj Rabael II (106-70 p.n.e) je obnovio grad. Avdat je preživio razaranje Nabatejskog kraljevstva od strane Rimske imperije i bio je važna metropola sve do 7 stojeća kada su mu smrtni udarac nanijela arapska osvajanja.


Najznačajnije otkrića su u akropolisu (gornjem gradu) koji se nalazi 650 metara nad morem. Od nabetejskih hramova malo toga je sačuvano ali nam zato rekonstruirana vrata grada govore o impozantnosti grada. Sami vrh akropolisa otkriva prelijepi pogled na avdatsku dolinu. U Avdatu ćemo obići i rimsko kupatilo, Rimski toranj, An'Nuzra pećinu grobnicu i u njoj 21 duplu katakombu, bizantijsku vinsku presu, staru baziliku iz 4 stojeća i mrežu različitih pećina od koji su neke bile korištene kao grobnice a neke kao cisterne i skladišta.  

Oko podneva stići ćemo u Han Shayarot, pustinjski kamp sa pogledom na Wadi Zin odakle ćemo krenuti na posljepodnevni pustinjski safari kroz korito pustinske rijeke Zin, nastavak puta do Akev oaze, neočekivanog izvora u sred pustinje koji je lociran točno ispod suhog vodopada gornje rijeke Zin. Osvježićemo se u prirodnom čistom pustinjskom bazenu. Navečer povratak u Han Shayarot kamp. Večera će biti poslužena u beduinskom domaćinskom šatoru i popraćena pričama o beduinskom životu i njihovom gostoprimstvu.

Nakon večere poći ćemo u noćnu šetnju pustinjom obasjanom zvijezdama i mjesecom kao jedinim svjetlom.

2 Dan - RAMON KRATER, VOŽNJA DŽIPOVIMA, SHAHARUT

Ujutro ćemo doći do Mitzpe Ramon, malog gradića izgradjenog na litici sa koje se pruža spektakularni pogled na krater Ramon. Posjetit ćemo Centar posjetilaca i upoznati se prirodnim fenomenom kratera. U Centru za posjetioce čekat će nas naš vodič sa kojim ćemo krenuti u tročasovni safari džipovima tjekom kojeg ćemo prelaziti preko milijunima godina starih geoloških formacija, promatrati nepoznate oblike stjena i kretati se otvorenim prirodnim muzejom u kojem su prirodni eksponati stari nekoliko milijuna godina.

U posljepodnevnim časovima povratak u Han Shaharut. U bešumnoj mističnoj atmosferi ispred veličanstvenog panoramskog pogleda koji će vam zaustaviti dah zaustavit ćemo se. Ovo je vrijeme za odmor, relaksaciju, i molitvu.

Pustinjsko gostoprimstvo
Grupa će stići do pustinjske postaje Shacharut Inn u poslije podnevnim satima. Na vjetrovitim stijenama, promatrat ćemo široko prostranstvo pustinje i ritmički život pustinje, uživajući u osvježavajućim pićima i veličanstvenim prizorima pustinje i puteva koji su ovuda vodili preko Jordanske doline prema Saudijskoj Arabiji.
Nakon zalaska sunca sakupit ćemo se u šatoru gdje će nas primiti naš domaćin kao što je i Abraham primao svoje goste pod šatorom i gdje ćemo večerati pustinjsku večeru pod šatorom. U vrijeme večere naš domaćin vrsni poznavalac biblije fascinirat će nas biblijskim anegdotama i živom diskusijom o Mojsijevom životu i zemlji Meidijaca kao i putovanju djece Izraela prema božijoj planini.

Nakon večere doživjet ćemo svjetleće pješčane dine Kasui, igralište za odrasle svih životnih doba.
Noćenje u Shaharut Inn u vrećama za spavanje

3 Dan - JAHANJE DEVA I PETRA

Nakon doručka sastat ćemo se na ranču deva  gdje ćemo natovariti sve naše stvari na deve. Put nas vodi južno uz duž Shaharut litice i preko potoka Isaron. Zugan, Gdera i Tseala. Nastavit ćemo put južno preko dolini Arava. Oko podneva ćemo doći na Arava granični prijelaz i preći u Jordan. Vožnja preko Wadi Rum, terena čuvenog Lorenca od Arabije. Dvočasovna vožnja džipom do  crvenih planina. Litica se uzdiže pravo u nebo i  300 do 500 metara iznad zemlje, u okruženju pješčanih dina najrazličitijih boja u svim nijansama žute, crvene i bijele boje.
Ručak u lokalnom beduinskom šatoru. Poslijepodne vožnja do Petre - grada uklesanog u crvenom kamenu. Noćenje i večera u hotelu u Petri

4 Dan - PETRA (CIJELI DAN) I MRTVO MORE
Danas ćemo istražiti Petru, glavni grad Nabatejaca, pustinjskih kraljeva. Posjetit ćemo čuvenu riznicu, grobnicu rimskog vojnika, nastaviti Rimskim kardom, i vratiti se do našeg autobusa putem čuvenog uzanog klanca. Poslije podne ćemo se vratiti na Arava granični prijelaz i ponovo preći na izraelsku stranu. Pred večer ćemo doći do Ein Bokek hotelskog naselja i prenoćiti u hotelu na obali Mrtvog mora.

5 Dan - MRTVO MORE

Provedite dan odmarajući se na obali Mrtvog mora. Isprobajte različite tretmane, kupanje u bazenu koji je napunjen crnim mineralnim prirodnim blatom sa dna Mrtvog mora i opustite se.
U predvečerje ćemo se dovesti južno od Ein Bokeka gdje se nalazi intrigirajući 30 metarski podzemni prolaz koji je stvoren uz pomoć djelovanja vodene erozije na meki krečnjak i i koji je se nalazi zapadno od gore Sodoma. Preporučujemo da ponesete baterijske lampe. Vozi ćemo se kroz uzani klanac Nahal Pratzim, Brašne pećine i Gore Sodom.

Za 12 kilometarski geološki greben koji je ustvari ogromni komad okamenjene soli i koji se nalazi u južnom dijelu Mrtvog mora, vjeruje se da je čuveni biblijski grad koji je zbrisan sa lica zemlje skupa sa Gomorom. Uočit ćemo i jedinstveni kameni stup kojeg zovu Lotova žena o kojoj nam biblijska priča pripovijeda da se pretvorila u kameni stup kada se okrenula unatrag da pogleda na uništenje Sodome i Gomore.
Povratak u hotel večera i noćenje.

6 Dan - JERUZALEM

Napustit ćemo hotel nakon doručka. Vožnja uz duž obale Mrtvog mora prema Jeruzalemu. Poludnevno razgledanje svetog grada za tri monoteističke religije.
Poslije podne, transfer do aerodroma. Odlazak