IZRAEL I JORDAN - 8 dana / 7 noći

IZRAEL & JORDAN


Dan 1 – Tel Aviv – Tiberias

Dolazak u Tel Aviv. Po dolasku u međunarodnu izraelsku zračnu luku Ben Gurion dočekat će vas predstavnik agencije  koji ce vam pružiti svu potrebnu pomoć i dovesti vas do autobusa gdje će vas čekati vaš vodič. Nastavak putovanja do Tel Aviva. Panoramski obilazak Tel Aviva, modernog sredozemnog grada čija je povijest čvrsto povezana sa stvaranjem države Izrael.  Vozeci se autobusom razgledat ćemo ovaj dinamični sredozemni grad sa prelijepim pješčanim plažama. Put nas zatim vodi uz duž Sredozemnog mora do  prema Tiberiasu, gradu smještenom na obalama Galilejskog jezera. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

Dan 2 – Tiberias - Nazaret – Galileja 

Doručak. Dan ćemo započeti obilaskom Nazareta. Posjetit ćemo Crkvu Navještenja, Josipovu radionicu. Nakon toga proći ćemo kroz Kanu Galilejsku gdje ćemo vidjeti Crkvu svadbe,  mjesto na kojem je Isus na svadbi pretvorio vodu u vino kad je ponestalo vina. Nastavak puta do rijeke Jordan na mjestu gdje se rijeka Jordan izlijeva iz Galilejskog jezera. Na tom je mjestu Ivan Krstitelj krstio ljude pripremajući ih za dolazak Mesije. Ivan je krstio vodom koja duhovno čisti, pa je za mnoge ulazak u rijeku Jordan u bijeloj haljini (koja se može kupiti ili unajmiti na samom mjestu) čin duhovnog pročišćenja. Poslije podne obići ćemo sveta mjesta oko Galilejskog jezera, Crkvu čudesnog umnoženja kruha i riba gdje je Isus nahranio pet tisuća ljudi s pet kruhova i dvije ribe, Crkvu Mensa Christi gdje je Isus obećao Petru da će on biti stijena na kojoj će sazidati svoju crkvu, Kafarnaum, grad u kojem je Isus živio kad je napustio Nazaret, crkvu na Gori Blaženstava, mjesto gdje je održana Propovijed na gori. Povratak u Tiberias. Večera i noćenje.

Dan 3 – Tiberias – Most Sheik Hussein – Jerash – Amman   

Prelazak izraelsko - jordanske granice gdje će vas sa druge strane dočekati jordanski vodič. Putovanje do Jersaha ili Gerasa gdje su ostaci dobro očuvanog rimskog grada sa 600 m dugom glavnom ulicom s kolonadama, Artemidin hram, ostaci brojnih bizantskih crkava. U Jerashu ćemo vidjeti forum ovalnog oblika okruženog sa 56 rimskih stubova, Adrianovu arku, i ogromni rimski teatar.Nastavak puta za Amman glavni grad Jordana. Panoramski obilazak Ammana, starog i novog dijela grada. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

Dan 4 - Amman - Madaba - Petra  

Nakon doručka ukrcat ćemo se u autobus i odvesti u Madabu, koja je poznata u svijetu po odličnim starim mozaicima, s kojima su ukrašene svjetovne i crkvene građevine u gradu. Najpoznatiji je  mozaik s zemljovidom Jeruzalema i drugih svetih krajeva iz 6.st., koji se nalazi u pravoslavnoj (grčkoj) crkvi Sv. Jurja. Posle razgleda ćemo nastaviti put do Petre, najpoznatijeg kulturno-historijskog spomenika Jordana gdje ćemo otkrivati iznimne ljepote starodrevnog grada, kojeg su iz ružičastih stijena isklesali Nabatejci - ljudstvo, koje se je iz arapskoga poluotoka prije 2200 godina naselilo u tom djelu Jordana i nadziralo trgovačke putove, po kojima su trgovci tovarili blago između arapskog poluotoka, unutrašnje Azije, Indije i Kine. Zarade, koje su se dotjecale u njihove blagajne, omogućile su procvat velikog kraljevstva, koje se širilo od današnjeg Damaska, uključivalo djelomice Sinajski poluotok, pustinju Negev te veliki dio Arapskog poluotoka.Nakon obilaska Petre smještaj u hotel. Večera i noćenje.

Dan 5 – Petra – Arava granica – Masada – Mrtvo more – Jeuruzalem  
Doručak. Transfer do izraelske granice Arava prelazak granice I susret sa izraelskim vodicem. Vozimo se kroz pustinju uz duž izraelsko jordanske granice sve do impresivne Massade – utvrde koju je sazidao Herod Veliki i na kojoj se utvrdila  grupa židovskih pobunjenika Zelota i na kojoj je 1000 Židova počinilo samoubojstvo. Obići ćemo impresivne arheološke nalaze Herodovih palača, kupelji, bazena, sinagogu itd. Nakon obilaska Massade kupati čemo se na jednoj od plaža Mrtvog more. Mrtvo more  je najniža točka na svijetu i nalazi se 394 metra ispod razine mora. U Mrtvom moru ima preko 30% soli i minerala i stoga je tisućama godina poznato po svom pomlađujućem djelovanju.  Nastavak puta do Jeruzalema. Dolazak u Jerusalem. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

Dan 6 – Jeruzalem

Doručak. Počet ćemo obilazak Jeruzalema s vrha Maslinske gore odakle se pruža zadivljujući pogled na Sveti grad. Vidjet ćemo Kapelu Uzašašća, obići samostan Oče naš s natpisom na hrvatskom jeziku, Kapelu Isusovih suza, Getsemanski vrt, Baziliku agonije, Marijin grob, Getsemanski groto. Ući ćemo u stari grad Jeruzalem kroz tzv. Vrata smeća i doći do Zida plača – najsvetijeg mjesta na svijetu za Židove. Umetnut ćemo ceduljicu s našim željama u pukotine Zida plača, nakon čega ćemo se popeti  na Brdo Hrama gdje ćemo vidjeti treće sveto mjesto za muslimane – džamiju Al Aqsa i Kupolu nad stijenom. Izaći ćemo na Križni put ( Via dolorosa ) i proći svih 14 postaja koje je Isus prošao s križem na leđima idući prema Golgoti gdje je razapet. Obići ćemo crkvu Isusova groba, popeti se na Kalvariju, ući u Isusov grob, dotaknuti ploču pomazanja, vidjeti grob prvog čovjeka Adama. Poslje podne obilazak Sionske gore, Davidovog groba, Dvorana Posljednje večere, Crkva Usnuća Marijina (Dormition), Ući ćemo u stari grad kroz Sionska vrata i proći kroz Armensku četvrt Jeruzalema. Doći ćemo do Židovske četvrti, proći rimskom i bizantinskom glavnom ulicom Jeruzalema Cardo. Razgledat ćemo arheološke ostatke Jeruzalema iz 7. stoljeća prije Krista, arheološke ostatke iz vremena Makabejaca, kao i arheološke nalaze iz vremena križara. Doći ćemo do glavnog trga Židovske četvrti Jeruzalema, gdje se vidi novosagradjena sinoagoga Hurva koja je podignuta na temeljima stare porušene Sinagoge, i promatrati neobičan svijet ortodoksnih Židova. Večera i noćenje.

Dan 7 - Jeruzalem i Betlehem

Doručak. Nakon doručka obilazak Izraelskog parlamenta (Knesset) gdje ćemo obići čuvenu menoru. Pogledat ćemo modernu zgradu Vrhovnog suda Izraela koja je donacija obitelji Rothshild državi Izrael i koji je jedan od najmodernijih vrhovnih sudova u svijetu. Nakon toga obići ćemo novootvoreni najveći muzej holokausta Yad Vashem i prošetati Alejom pravednika svijeta koja je zasađena u spomen na nežidove koji su riskirali vlastite živote i živote svojih obitelji kako bi spasili Židove. Nakon Yad Vashema obići ćemo Goru Herzl na kojoj su sahranjeni velikani novije izraelske povijesti. Poslijepodne ćemo otputovati u obližnji Betlehem, gdje ćemo obići  najstariju crkvu na svijetu (početak 6. stoljeća), crkvu Isusova rođenja, samostan sv. Katarine odakle se svakog 25. prosinca  prenosi polnoćka diljem svijeta. Tom prigodom ćemo se spustiti i do špilje sv. Jeronima Bračanina kojeg je u 3. st. papa poslao u Betlehem kako bi naučio hebrejski i preveo Stari Zavjet s hebrejskog na latinski. Taj prvi Jeronimov prijevod poznat je i pod imenom Vulgata. Pri povratku iz Betlehema vidjet ćemo Pastirska polja. Povratak u hotel, večera i noćenje.

Dan 8 dan – Jeruzalem – zračna luka Tel Aviv

Rano ustajanje.Transfer do zračne luke Ben Gurion gdje moramo biti 4 sata prije poletanja zrakoplova po lokalnim propisima.