EGIPAT - KRSTARENJE NILOM - 8 dana / 7 noći

KRSTARENJE NILOM (2 noći Kairo, 3 noći krstarenje Nilom, 1 noć u St. Katarini)


DAN 1 – KAIRO, EGIPAT – PIRAMIDE – MUZEJ

Let za Kairo. Dobrodošli u Egipat, jednu od najvećih svjetskih drevnih civilizacija! Dobrodošli u Kairo, najveći Afrički grad s 4.000 godina dugom povijesti, susret s našim predstavnikom u zračnoj luci, vožnja do Gize i posjet Velikoj piramidi, sagrađenoj tijekom 3. i 4. dinastije Starog kraljevstva. Ovi monumentalni gorostasi stoje kao čudesno svjedočanstvo o gotovo nevjerojatnoj vještini i odlučnosti njihovih graditelja. Vidjet ćete izbliza Veliku piramidu izgrađenu faraonu Khufu, kao i Piramidu Khafre - grob faraona Khafre IV. dinastije te Piramidu Menkaure - grob faraona Menkaure IV. dinastije. Nedaleko od piramida, vidjet ćete veliku Sfingu iz Gize, legendarni kip s glavom čovjeka i tijelom lava, fascinantno isklesan iz jednog ogromnog komada vapnenca. Zatim ćemo posjetiti trgovinu u kojoj možete pregledati kratku demonstraciju izrade papirusa od papirusne trave te pogledati izloženu kolekciju umjetničkih djela. Nakon ručka nastavak obilaska najstarije crkve u Egiptu "Viseće crkve" Svete Djevice Marije izgrađene u 3. stoljeću. Zatim odlazimo u posjet crkvi koju Egipćeni nazivaju Abu Serga, formalno zvanu Saints Sergius ili Crkva svetog Sergiusa i Bahusa iz 5. ili 6. stoljeća, koje je mjesto od velikog značenja, jer se vjeruje da je tamo Sveta Obitelj provodila vrijeme tijekom svog putovanja u Egipat. U večernjim satima uživajte u večeri i krstarenju rijekom Nil s folklornom predstavom i trbušnom plesačicom. Transfer u hotel, noćenje u Kairu.

DAN 2 – ASVAN – KRSTARENJE NILOM

Nakon doručka odlazak na aerodrom te let za Asvan. Dolazak u Asvan gdje ćemo vidjeti jedan nedovršeni obelisk, koji bi u stara vremena bio najveći obelisk da je bio dovršen. Transfer do kruzera. Ukrcaj prije ručka. Noćenje na brodu tijekom krstarenja Nilom.

Nastavit ćemo s posjetom Fileovom hramu, uživat ćete u vožnji u Feluka brodicom, jedrenjakom s jednim ili dva jarbola koji je u davna vremena služio za prijevoz robe, te u panoramskom pogledu s brodice. Nakon toga ćemo istražiti veličanstveni egipatski muzej, koji čuva jednu od najvažnijih svjetskih zbirki drevnih artefakata. Uživajte u popodnevnim satima i otkrijte skrivena blaga Kaira. Večera. Transfer do hotela noćenje. (opcija).

DAN 3 – KOM OMBO – ESNA – EDFU

Obilazak impozantnog grčko-rimskog hrama Kom Ombo posvećenog Horusu, Bogu neba i Sobeku, Bogu krokodila, gdje ćemo vidjeti fascinantne detaljne reljefe na zidovima. Nakon ručka na brodu, isplovljavamo prema Edfu. Krećemo u obilazak zapanjujućeg Horusovog hrama u Edfu, koji se smatra jednim od najbolje sačuvanih od svih egipatskih hramova. Izgrađen je za vrijeme Ptolomeja i dovršen u razdoblju od 180 godina. Hram je posvećen bogu Horusu, sinu Izide i Ozirisa. Njegov ekstravagantan dizajn i čista veličina pokazatelj su tadašnjeg prosperiteta. Slijedi prelazak fascinantne riječne brane Esna, monumentalnog zdanja na kojem se lijepo može vidjeti širina Nila, te nastavljamo s krstarenjem prema gradu Edfu. Noćenje na brodu tijekom krstarenja Nilom.

DAN 4 – ISTOČNA OBALA LUKSORA  

Razgledavanje istočne obale Luksora. Posjet veličanstvenim hramovima Karnak, koji datiraju od prije više od 3000 godina. Šetnja avenijom Sfinge i dvoranom Hypostyle koja sadrži 134 masivna stupa koji su nekada pridržavali krov. Nakon što istražite ovu drevnu strukturu, slijedi posjet trgovini u kojoj možete vidjeti kratku demonstraciju izrade papirusa od papirusne trave. Razgledat ćemo izložbenu kolekciju umjetničkih djela. Nakon toga, uputit ćemo se u hram Luksor s kolosalnim statuama velikog faraona Ramsesa II. Noćenje na brodu tijekom krstarenja Nilom.

DAN 5 – ZAPADNA OBALA LUKSORA – POVRATAK U KAIRO

Iskrcavanje s broda. Pripremite se na veličanstveni doživljaj zapadne obale Luxor. Započinjemo s posjetom Doline kraljeva, drevne staroegipatske nekropole, mjesta gdje su sahranjeni brojni kraljevi, ujedno zvanu i Vratima kraljeva i Mjestom istine, nakon čega odlazimo do Tebanskih nekropola, koja se nalazi nasuprot drevnog grada Tebe, te je pod UNESCO-ovom zaštitom, gdje ćemo posjetiti grobove vladara drevnog Egipta. Zatim ćemo se uputiti do Hrama Hatshepsut, kolonade građevine okružene liticama i saznati zanimljivosti o životu kraljice Hatshepsut, najdulje vladajuće žene u Egiptu. Slijedi posjet tvornici alabastera, gdje ćemo pogledati demonstraciju brušenja alabastera na stari način te vidjeti bogatu kolekciju predmeta od alabastera. Zaključujemo obilazak posjetom Memnonovim kolosima, dvama masivnim kamenim  kipa faraona Amenhotepa III. Transfer do zračne luke i povratak u Kairo. Noćenje u Kairu.

DAN 6 – LUKSOR – CAIRO

Nakon doručka, odjava iz hotela i putovanje do Svete Katarine. Na ruti ćemo se zaustaviti u Marah, Elim i Raphidim (Mojsijev put izlaska) te na Mojsijevim izvorima. Ručak na putu. Transfer do Sv. Katarine, prijava u hotel, večera i noćenje.

DAN 7 – MOJSIJEVA PLANINA – POVRATAK 

Ranojutarnji uspon na Mojsijevu planinu, planina na kojoj je Mojsije primio Deset Božjih zapovijedi. Spuštanje na doručak u hotel. Posjet samostanu Sv. Katarine kako biste vidjeli Gorući grm i Mojsijev izvor. Vožnja do graničnog prijelaza Taba i povratak.