EGIPAT - KRSTARENJE NILOM - 11 dana / 10 noći

KRSTARENJE NILOM, EGIPAT - 11 dana i 10 noći


2 noći Kairo, 5 noći na kruzeru: Luxor, Esna, Asvan, 2 noći St. Katarina, 1 noć Sharm El Sheik


DAN 1 – Dolazak – Kairo

Dolazak u zračnu luku Kairo, Egipat, jedna od zamalja s najdužom povijesti od svih zemalja čija baština datira od 6. – 4. Stoljeća prije Krista. Susret i upoznavanje. Transfer do hotela. Večera i noćenje u Kairu.

DAN 2 – Kairo – Piramide – Ben Ezra

Doručak u hotelu u Kairu. Posjet piramidama i sfingi u Gizi na periferiji Kaira. Piramide u Gizi ubrajaju se među najveće građevine ikad izgrađene. Kehunska piramida u Gizi najveća je egipatska piramida i jedino od sedam svjetskih čuda drevnog svijeta koje još uvijek postoje. Posjet Vellikom egipatskom muzeju, najvećem arheološkom muzeju na svijetu, koji čuva drevna egipatska blaga i spomenike, gdje ćemo vidjeti potpunu Tutankamonovu zbirku. Posjet staroj crkvi u Kairu, "Visećoj crkvi" i  crkvi Sv. Sergija u kojoj je bila boravila Sveta Obitelj za vrijeme svog boravka u Egiptu te posjet sinagogi Ben Ezra. Koptski Kairo bio je uporište za kršćanstvo u Egiptu. Noćenje u Kairu.

 

DAN 3 – Memphis – Sakkara

Doručak u hotelu u Kairu. Slijedi posjet Memphisu, glavnom gradu drevnog Egipta za vrijeme Starog kraljevstva koji je ostao važan grad I kroz povijest starog Egipta. Vidjet ćemo nekropolu Sakari, gdje se nalazi poznata stepenasta piramida poznata kao Zoserova piramida prema kralju Zoseru, koji ju je dao sagraditi, nakon toga slijedi posjet Dahšurovoj piramidi, najstarijoj, najvećoj i najbolje sačuvanoj piramidi u Egiptu, izgrađenoj oko 2500 g. prije Krista. Večernji let za Luxor. Večera i noćenje u Luxoru.

 

DAN 4 – Luksor  

Transfer do kruzera, ukrcaj prije ručka. Posjet hramu Karnak smještenom na desnoj obali Nila, gdje se nalazi Muzej na otvorenom te se smatra drugim najposjećenijim povijesnim mjestom u Egiptu. Nakon čega slijedi posjet hramu Luksor, kompleksu hramova na istočnoj obali posvećenom Tebanskoj trijadi Amona, Mut i Konsa koji datiraju otprilike 1400. godina prije Krista i gdje su se u stvarnosti krunili egipatski faraoni. Noćenje na brodu tijekom krstarenja gradom Luksor.

DAN 5 – Luxor – Esna

Prelazimo na zapadnu obalu kako bismo posjetili Tebanske nekropole i Dolinu kraljeva, gdje se nalazi većina kraljevskih grobnica. Kraljevske grobnice ukrašene su scenama iz egipatske mitologije i odaju tragove u vjerovanjima i pogrebnim obredima tog razdoblja. Deir El Bahri iz Hatshepsuta, hram mrtvačnice drevnog Egipta sagrađen za faraona Osamnaeste dinastije Hatshepsut te posvećen je Bogu Amunu. Nakon toga ćemo razgledati Memnonove kolose, dva masivna kamena kipa faraona Amenhotepa III. koji su vladali Egiptom, a okrenuti su prema rijeci Nil. Plovidba do Esne. Noćenje u Esni.

DAN 6 – Esna – Edfu – Kom Ombo – Asvan.

Ploveći dolazimo do Edfua, vožnjom u kočiji odlazimo u posjet Horusovom hramu, sagrađenom u Ptolomejskom kraljevstvu. Natpisi na njegovim zidovima odaju važne podatke o jeziku, mitu i religiji tijekom helenističkog razdoblja u Egiptu. Nastavljamo plovidbu do grada Kom Ombo. Posjet jedinstvenom hramu dvostrukog dizajna koji posvećen bogu krokodila Sobek, bogu plodnosti i stvoritelju svijeta te bogu sokola Haroerisu ("Horus stariji") Povratak na kruzer. Isplovljavanje prema Asvanu. Noćenje u Asvanu.

DAN 7 – Asvan  

Plovidbom motornim čamcem odlazimo u razgledavanje Visoke brane na kojoj se nalazi hidroelektrana te ima značajan utjecaj na ekonomiju i kulturu Egipta. Nedovršeni Obelisk čiji su tvorci počeli rezbarati kamen direktno iz temelja, ali su se u granitu pojavile pukotine te je projekt napušten. Hram File ili Philaeov hram posjetit ćemo koristeći motorni čamac. Otok File i njegove hramove posjetit ćemo koristeći motorni čamac. Hram na otoku File smatra se jednim od najljepših hramova u Egiptu; također se smatra se da je to jedno od mjesta pokopavanja Ozirisa. Noćenje na sidru u Asuanu.

DAN 8 – Marah – Elim – Rafedeim 

Iskrcaj s kruzera nakon doručka. Let iz Asuana za Kairo. Na putu prema Svetoj Katarini, zaustavit ćemo se pred Marahom, Elimom i Rafedeimom. Moses Exdous route. Ručak u restoranu uz Crveno more. Večera i noćenje u Svetoj Katarini.

Iskrcaj nakon doručka. Letite iz Asuana za Kairo. Vožnja do Svete Katarine; Saint je UNESCO-vo mjesto svjetske baštine. Vozite se putem kojim su Izraelci krenuli iz drevnog Egipta, lutajući pustinjom sve do granica Kanaana, zemlje koju im je dao njihov bog. Ručak, pored restorana u Crvenom moru, na putu. Večera i noćenje u Svetoj Katarini.

DAN 9 – Mojsijeva gora – Sveta Katarina – Sharm El Sheik

Vožnja do Sharm El Sheikha. Večera i noćenje u Sharm El Sheikhu.

Rano jutro krećemo s usponom na Mojsijevu goru vosiku 2.285 m, planinu na kojoj je Mojsije primio Deset Božjih zapovijedi, te je to sveto mjesto Abrahamske religije. Na vrhu se nalazi džamija koju muslimani još uvijek koriste te grčka pravoslavna kapela koja zatvara stijenu za koju se smatra da je izvor biblijskih kamenih tablica. Na vrhu je također i Mojsijeva špilja, gdje je Mojsije rekao da je čekao primanje Deset zapovijedi. Spuštamo se natrag na doručak u hotel. Odmah podno planine nalazi se manastir Svete Katarine iz 6. Stoljeća, koji je otvoren za posjet od 9-11:30h. Vožnja do Sharm El Sheikh. Večera i noćenje u Sharm El Sheikhu.

DAN 10 – Sharm El Sheik – povratak 

Doručak u Sharm El Sheiku. Uživanje u Crvenom moru i predivnom krajoliku fenomenalnog grada. Let za Kairo. Ručak ili u Sharm El Sheiku ili Kairu. Večera u restoranu u blizini zračne luke. Transfer do zračne luke.