CVJEĆASKA TURA - 8 dana / 7 noći

CVJEĆARSKA TURA - FLORIKULTURA 


 DAN 1 - TEL AVIV
Sletanje aviona u Tel Aviv u po lokalnom vremenu. Nakon pasoških i drugih formalnosti  obilazak Tel Aviv-a.

Odlazak u  Jafu, drevnu luku, koju pominje biblija - Vidikovac, Kapija Izraela, crkva sv.Petra. Obilazak starog dela grada koji se pretvorio u veliku umetničku koloniju sa brojnim galerijama, restoranima, kafićima I prodavnicama. Panoramski obilazak autobusom modernog I dinamičnog grada. Diamant berza kvart, Azriel kula, Gradska kuća i Jicak Rabin trg, Bulevar Rotšild, spomenik osnivačima grada, Kuća nezavisnosti, Šalom kula, zatim šetnja čuvenim bulevarom i slobodno vreme. Nastavak panoramskog obilaska - marina i šetalište duž obale..  Smjestaj u hotel u Tel Avivu. Večera i noćenje

DAN 2 - TEL AVIV - MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I RURALNOG RAZVOJA - VOLKANSKI INSTITUT - FARMA CVIJEĆA DANZIGER - KIBUTZ SHFAIML - dan za studijske obilaske i sastanke

Dorucak u hotelu. Vozimo se do Beth Dagana gdje se nalazi Izraelsko ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja  - sastanak u ministarstvu – Pretstavljanje izraelske hortikulture, razvoja  i inovacija koje je Izrael unio u ovaj segment. Nakon posete ministarstvu vozimo se do Volcani Center. Sastanak sa dr. Einat Sadot na temu Ornamentalna hortikultura. Na ovom sastanku bit ce rijeci o izraelskim dostignucima biljaka u saksijama i o problemima presadjivanja. Takodjer ce biti pretstavljenje posljendje inovacije na podrucju razvoja i istraživanja na podrucju florikulture. Nas dan cemo nastaviti posjetom Danzinger koja je vodeca izraelska firma u proizvodji i prodaji cvjeca koaj je pocela kao obiteljska firma a danas ima 200 uposlenika i 80000 kvadratnih metara specijalizranih polja na kojim se uzgajaju biljke za lokalno tržiste kao i za izvoz u 60 zemalja sirom sveta. Dan profesionalnih posjeta ćemo završiti posjetom Flower board of Israel (Savjet cvjećara Izraela) koje se bavi različitim aktivnostima počev od praćenja meteoroloških prilika, finansiranjem aktivnosti istrživanja i razvoja, nadzorom nad cvjećarskim bolestima i marketingom. Ovaj savjet je sastaljen od uzgajivača cvjeća i namjenjen je uzgajivačima cvjeća . Na kraju dana odvest ćemo se do Kibutza Shfaim. Smestaj u hotel. Vecera i nocenje.

DAN 3 - KIBUTZ SHAFAIM - KIBUTZ MAGAL - FARMA CVIJEĆA MALKA - HAIFA

Dorucak u hotelu Shefaim – nakon doručka obilazak kibutza i razgovor na temu život u kibutzu. Kibutz Shfaim je jedan od najbogatijih kibuzta u Izraelu. Pretstvit ćemo njihova dostignuća. Put nas zatim vodi u Kibutz Maagal gdje je smještena čuvena fabrika Netafim poznata u svijetu po svom izumu navdnjavanja kap po kap. Ovaj sistem se korsiti danas u 112 zemalja sirom sveta. Fabrika je osnovana 1965 godine i od tada je vodeca u svetu u podrucju inovacija u sustavu navodnjavanja. Nakon Netafima vozimo se do Emek Hefer i farme cveća Malka koja je primjer porodičnog uspeha u proizvodnji cveća namenjenog evropskom tržištu. Farma se proteže na 32 hektara i na njoj se uzgaja Ranunculus, Lilium, Asteracea Aralia SPP, Ornithogalum itd. Nakon ovih obilazaka vozimo se do severnog Izraelskog grada Haifa gdje se nalazi sedište Bahjske vjere i gde ćemo posetiti prekrasne viseće Bahajske vrtove. Sledi poset Crkvi Stela Maris i Ilijinoj pećini. Dan ćemo završiti panoramskim obilaskom Haife. Nastavak puta do Nazaretha grada Isusovog djetinjstva. Smeštaj u hotel. Večera i noćenje.
 

DAN 4 - KANA GALILEJSKA - GORA TABOR - VINARIJA TAVOR - NAZARET 

Nakon dorucka putovanje do gore Tavor. Gora Preobraženja, manastir Svetog Ilije. Nakon toga posetit cemo ekolosku Vinariju Tabor i testirati njhova vina. Nastavak puta do Kane Galilejske gde ćemo obići Crkvu svadbe koja je podignuta na mjestu prvog Isusovog čuda prestvaranja vode u vino.  Na kraju dana doći ćemo do Nazareta gde ćemo posetiti pravoslavnu crkva Blagovesti – hram Svetog Arhangela Gavrila s Marijinim izvorom. Sledi poset Katoličkoj katedrali Blagovesti s kućom Svete Porodice. Povratak u hotel.  Večera i noćenje.

DAN 5 - GALILEJSKO JEZERO - MRTVO MORE - JERIHON

Nakon dorucka vozimo se do Galilejkog jezera. Danas ćemo obići sveta mesta oko Galilejskog jezera. Kapernaum, Hristova i apostolska postojbina u vremenu rađanja Crkve. Opcionalno ručak na jezeru. Gora Blaženstva. Tabha. Nakon ručka vozimo se Jordanskom dolinom do Mrtvog mora koja je najniža tačka na zemaljskoj kugli I koji ima preko 30 % soli i minerala koji pomladjujuće deluju na ljudsku kožu. Kupanje na jednoj od Plaža na Mrtvom moru. Nakon toga vozimo se u obližnji Jeriho koji je najstariji grad na svijetu. Smeštaj u hotel Jericho resort. Večera I noćenje.

DAN 6 - MASLINOVA GORA - STARI GRAD - SIONSKA GORA

Nakon dorucka vozimo se na Maslinovu goru, ruski Spaso-Vaznesenjski manastir. Kapela-džamija Vaznesenja. Grčki manastir Analipsis. Oče naš, crkva s natpisom na srpskom i ostaci Bazilike Eleone. Manastir Svete Marije Magdalene, Getsimanski Vrt, Grob Presvete Bogorodice. Nakon toga ući ćemo u Stari grad - Banja Vitezda, Kuća Presvete Bogorodice, put Stradanja, Tamnica, kapija “iglenih ušiju i sudnjih vrata” u zadužbini Romanovih i kapele sveštenomučene porodice Romanovih i crkva Svetog Aleksandra Nevskog. Hram Vaskrsenja. Crkva Svetog Arhanđela Mihaila, zadužbina cara Milutina Nemanjića. Smeštaj u hotel. Večera i noćenje.

DAN 7- VITLEJEM - EIN KAREM - JERUZALIM

Nakon doručka razgledat ćemo Vitlejem rodno mjesto Isusa Hrista. Razgled Crkve Isusova rodjenja. Sljedi obilzak Crkve na pastirskim poljima mjesta gdje su, prema vjerovanju, Božji anđeli objavili pastirima rođenje izraelskog Kralja i Spasitelja. Nakon obilaska Vitlejema vozimo se u rodno mjesto Jovana Krstitelja Ein Karem. Obilazak Crkve Jovana Krstitelja. Posjetit ćemo bogorodičin izvor mjesto susreta Jelisavete sa Marijom Bogordicom koja joj je došla u posetu čak iz Nazareta kada je saznala da je noseća sa Jovanom Krsteteljem. Na kraju dana posetićemo brdo Sion. Razgled sobe Tajne večere, Davidovog groba I Crkve Marijna usnuća. Nastavak do Zida plača, najsvetijeg mjesta za Jevreje, koji je ostao netaknut od razorenja Jeruzalema 70. godine n.e. Zid je postao mjestom žalovanja nad razorenjem hrama i jevrejskog izgnanstva. Povratak u u hotel. Večera. Noćenje. 

DAN 8 - TRANSFER NA AERODROM - POVRATNI LET

Povratak.