Tura za Hanuku i Božić


Dan 1 - Hanuka - Židovski blagdan svjetla

Dolazak na aerdorom Ben Gurion u Tel Avivu. Doček od pretstavnika Jerusalem toursa. Nastavak putovanja do Jeruzalema gdje ćete biti smješteni u Hotel. Paljenje prve svijeće. Početak blagdana Hanuka. Večera u hotelu.  Noćenje.

Dan 2 - Hanuka - JERUZALEM STARI GRAD
Odmor. Kasni doručak. Nakon doručka obilazak Jeruzalema. Počet ćemo s vrha Maslinske gore odakle se pruža zadivljujući pogled na Sveti grad, stare zidine grada, crkve na padinama Maslinske gore, staro židovsko groblje. Vidjet ćemo Kapelu Uzašašća, obići samostan Oče naš s natpisom na hrvatskom jeziku, kapelu Isusovih suza, Getsemanski vrt, Baziliku agonije, Marijin grob, Getsemanski groto. Ući ćemo u stari grad kroz tzv. Vrata smeća i doći do Zida plača, najsvetijeg mjesta na svijetu za Židove. Umetnut ćemo ceduljicu s našim željama u pukotine Zida plača, nakon čega ćemo se popeti na Brdo Hrama gdje ćemo vidjeti treće sveto mjesto za muslimane – džamiju Al Aksa i Kupolu nad stijenom. Izaći ćemo na Križni put (Via Dolorosa) i proći svih 14 postaja koje je Isus prošao s križem na leđima idući prema Golgoti gdje će biti razapet. Obići ćemo crkvu Isusova groba, popeti se na Kalvariju, ući u Isusov grob, dotaknuti ploču pomazanja, vidjeti grob prvog čovjeka Adama. Nakon obilaska crkve Isusova groba povratak u hotel. Paljenje druge svijeće. Večera. Noćenje.Dan 3 - JERUZALEM - QUMRAN - MRTVO MORE - MASADA
Nakon doručka voziti ćemo se Judejskom pustinjom i spustiti na najnižu točku na svijetu –394 m ispod morske površine. Posjetit ćemo Qumran gdje je beduinski pastir slučajno pronašao čuvene svitke. Vidjet ćemo film o životu Esena, obići arheološke ostatke drevnog naselja i vidjeti špilju u kojoj je pronađeno prvih sedam svitaka s Mrtvog mora. Nakon toga ćemo se kupati na jednoj od plaža Mrtvog mora u kojem ima preko 30% soli i minerala i koje je tisućama godina poznato po svom pomlađujućem djelovanju. Nakon kupanja nastavit ćemo putovanje uzduž Mrtvog mora i doći do čuvene Herodove utvrde Masade na kojoj se utvrdila grupa židovskih pobunjenika Zelota i na kojoj je 1000 Židova počinilo samoubojstvo. Obići ćemo impresivne arheološke nalaze Herodovih palača, kupelji, bazena, sinagogu itd. i nakon toga vratiti se u Jeruzalem na večeru. Paljenje treće svijeće za Hanuku. Noćenje.

Dan 4 - NOVI JERUZALEM
Nakon kasnog doručka obići ćemo Izraelski parlament (Knesset) , obići ćemo čuvenu menoru ispred Knesseta. Razgledat ćemo zgradu Vrhovnog suda Izraela koja je donacija obitelji Rothchild državi Izrael i koji je jedan od najmodernijih vrhovnih sudova na svijetu. Nakon toga obići ćemo novootvoreni najveći muzej holokausta Yad Vashem i prošetati Alejom pravednika svijeta koja je zasađena u spomen na nežidove koji su riskirali vlastite živote i živote svojih obitelji kako bi spasili Židove. Nakon Yad Vashema obići ćemo goru Herzel na kojoj su sahranjeni velikani novije izraelske povijesti. Povratak u hotel u Jeruzalemu, Paljenje četvrte svijeće. Večera i noćenje.

Dan 5 - JERUZALEM I BETLEHEM
Doručak. Obilazak Sionske gore, Davidovog groba, Dvorane Posljednje večere, Crkve Usnuća Marijina (Dormition), crkve Sv. Petra in Gallicantu (crkvu pijetlova pijeva gdje se Petar tri puta odrekao Isusa). Ući ćemo u Stari grad kroz Sionska vrata i proći kroz Armensku četvrt Jeruzalema. Doći ćemo do Židovske četvrti, proći rimskom i bizantinskom glavnom ulicom Jeruzalema Kardo. Razgledat ćemo arheološke ostatke Jeruzalema iz 7. stoljeća prije Krista, arheološke ostatke iz vremena Makabejaca kao i arheološke nalaze iz vremena Križara. Doći ćemo do glavnog trga Židovske četvrti Jeruzalema gdje se nalazi novootvorena sinagoga Hurva podignuta na ostatcima srušene sinagoge. . Poslije podne ćemo otputovati u obližnji Betlehem gdje ćemo obići najstariju crkvu na svijetu (početak 6. stoljeća), crkvu Isusova rođenja, samostan svete Katarine odakle se svakog 24 prosinca prenosi polnoćka diljem svijeta. Tom prigodom spustit ćemo se i do špilje Jeronima Bračanina kojeg je u 4. stoljeću Papa poslao u Betlehem kako bi naučio hebrejski i preveo Stari Zavjet s hebrejskog na latinski. Taj prvi Jeronimov prijevod poznat je i pod imenom Vulgata. Pri povratku iz  Betlehema vidjet ćemo Pastirska polja. Povratak u hotel. Paljenje pete svijeće. Večera i kratki odmor. Povratak u Betlehem na polnoćku. Povratak u hotel. Noćenje.

Dan 6 - JERUZALEM – JORDANSKA DOLINA – GALILEJA- TIBERIAS
Doručak. Napuštamo Jeruzalem i spuštamo se opet prema Mrtvom moru i Jordanskoj dolini. Zastat ćemo kraj gostionice Dobrom Samaritancu. Proći ćemo pokraj najstarijeg grada na svijetu Jerihona u kojemu su pronađeni ostaci gradskih zidina starih 9000 godina i u kojem je nedavno obnovljena palestinska autonomija nakon skoro 5 godina Intifade. Iznad Jerihona nalazi se Gora Kušnje na koju se Isus povukao nakon krštenja u rijeci Jordan i gdje je u pustinji postio 40 dana i na kojoj ga je iskušavao sotona. Vožnja uz granicu gdje se na drugoj strani rijeke vide plodna polja u državi Jordan. Proći ćemo kroz drevni grad Beit Shaan i doći do Galilejskog jezera. Poslije podne obići ćemo sveta mjesta oko Galilejskog jezera, Crkvu čudesnog umnoženja kruha i riba gdje je Isus nahranio pet tisuća ljudi s pet kruhova i dvije ribe, Crkvu Mensa Christi gdje je Isus obećao Petru da će on biti stijena na kojoj će sazidati svoju crkvu, Kapernaum, grad u kojem je Isus živio kad je napustio Nazaret, crkvu na Gori Blaženstava mjesto gdje je održana Propovijed na gori.
Dolazak u hotel u Tiberiasu, smještaj. Paljenje šeste svijeće. Večera i noćenje.

Dan 7 - TIBERIAS – NAZARET - KANA GALILEJSKA-  RIJEKA JORDAN- GOLANSKA VISORAVAN
Nakon doručka započet ćemo dan vožnjom brodom po Galilejskom jezeru. Nastavak puta autobusom prema Nazaretu gradu Isusovog djetinjstva u kojem je Isus proveo najveći dio života. Posjetit ćemo Crkvu Navještenja, Josipovu radionicu i Crkvu Marijinog izvora. Poslije podne proći ćemo kroz  Kanu Galilejsku i vidjeti Crkvu svadbe, mjesto na kojem je Isus na svadbi pretvorio vino u vodu kad je ponestalo vina. Nastavak putovanja do rijeke Jordan na mjestu gdje se ona izlijeva iz Galilejskog jezera. Na tom je mjestu Ivan Krstitelj krstio ljude pripremajući ih za dolazak Mesije. Ivan je krstio vodom koja duhovno čisti, pa je za mnoge ulazak u rijeku Jordan u bijeloj haljini ( koja se može kupiti ili unajmiti na samom mjesto) čin duhovnog pročišćenja. Popet ćemo se na Golansku visoravan, obići najveći grad na Golanskoj visoravni Kartzrin i doći do sirijsko-izraelske granice odakle se vidi sirijski grad Kunetra. Prije povratka u hotel posjetit ćemo tvornicu dijamanata gdje će biti prikazan film o dijamantima na hrvatskom jeziku i gdje ćete se upoznati s procesom proizvodnje i brušenja dijamanata. U tvornici postoji mogućnost za kupnju dijamanata po povoljnim cijenama. Povratak u hotel u Tiberiasu. Paljenje sedme svijeće  večera i  noćenje.

Dan 8 - TIBERIAS – AERODOROM BEN GURION
Povratni let