Katolička hodočašća

Katolička hodočašća 


Dan 1 – let za Tel Aviv 

Po dolasku u međunarodnu izraelsku zračnu luku Ben Gurion dočekat će vas predstavnik agencije  Jerusalem tours koji ce vam pružiti svu potrebnu pomoć i dovesti vas do autobusa gdje će vas čekati vaš vodič. Nastavak putovanja do Tel Aviva. Po dolasku sv. Misa. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

Dan 2  - Tel Aviv – Cezareja – Haifa – Tiberias 

Doručak. Obilazak Tel Aviva, modernog sredozemnog grada koji je nedavno proslavio 100 godišnjicu postojanja i čija je povijest čvrsto povezana sa stvaranjem države Izrael. Panoramski razgled Tel Aviva, grada sa prelijepim pješčanim plažama. Potom ćemo posjetit stari grad Jaffa, crkvu Sv. Petra, obići umjetničku koloniju s mnoštvom galerija i uživati u lijepom pogledu na Tel Aviv. Put nas zatim vodi uz duž Sredozemnog mora do Cezareje gdje je živio rimski stotnik Kornelije i gdje su arheolozi pronašli impresivne ostatke iz rimskog, bizantinskog i križarskog razdoblja, a na ovom je mjestu od sredine 19 st. do 1948 bilo smješteno bosansko selo. Nastavak putovanja do Haife najveće izraelske luke izgrađene na padinama gore Karmel gdje ćemo posjetiti svjetski centar bahajske vjere i  impresivne bahajske viseće vrtove. Misa u Karmelićanskoj crkvi Stela Maris u Haifi. Nakon mise razgledat ćemo karmelićanski samostan Stella Maris i Ilijinu špilju. Nastavak puta autobusom prema Nazaretu, gradu Isusova djetinstva. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje. 

Dan 3 - Nazaret – Galileja 

Doručak. Dan ćemo započeti obilaskom Nazareta. Posjetit ćemo Crkvu Navještenja, Misa u Špilji Navjestenja. Posjeti cemo Josipovu radionicu. Nakon toga posjet Kani Galilejskoj gdje ćemo vidjeti Crkvu svadbe,  mjesto prvog čuda na kojem je Isus na svadbi pretvorio vodu u vino kad je ponestalo vina. Poslje podne taxijima ćemo se popeti na goru Preobraženja Tabor. Posjet Crkvi Preobraženja. Povratak u hotel u Nazarethu. Večera. Noćenje.

Dan 4 – Tiberias – Galileja – Dolina Jordana - Jeruzalem 

Doručak.  Spuštamo se prema Galilejskom jezeru. Dan ćemo zapoceti vožnjom barkom po Galilejskom jezeru. Nakon toga obićimo Crkvu čudesnog umnoženja kruha i riba gdje je Isus nahranio pet tisuća ljudi s pet kruhova i dvije ribe, Crkvu Petrova Primata gdje jeIsus obećao Petru da će on biti stijena na kojoj će sazidati svoju crkvu, Kafarnaum, grad u kojem je Isus živio kad je napustio Nazaret, crkvu na Gori Blaženstava, mjesto gdje je održana Propovijed na gori. Sveta Misa na Gori Blaženstva. Nastavak puta do rijeke Jordan na mjestu gdje se rijeka Jordan izlijeva iz Galilejskog jezera. Na tom je mjestu Ivan Krstitelj krstio ljude pripremajući ih za dolazak Mesije. Napustamo Galijelju .Na putu za Jeruzalem proći ćemo kroz antički grad Beit Shean, voziti se uz duž jordansko izraelske granice gdje se na drugoj strani rijeke Jordan vide plodna polja u državi Jordan. Put nas vodi pokraj najstarijeg grada na svijetu Jerihona u kojem su pronađeni arheološki ostaci gradskih zidina starih 9000 godina. Iznad Jerihona nalazi se Gora Kušnje na koju se Isus povukao nakon krštenja u rijeci Jordan kada je u pustinji postio 40 dana. Na Gori Kušnje, vjeruje se, Sotona je iskušavao Isusa.  Na putu za Jeruzalem proći ćemo pokraj gostionice Dobrog Samaritanca, i vozeći se Judejskom pustinjom doći do Jeruzalema. Ulazeći u Jeruzalem zastat ćemo na vrhu Maslinske gore odakle se pruža fascinantni pogled na Jeruzalem, stare zidine grada i crkve na padinama Maslinske gore. Dolazak u hotel. Smještaj. Večera Noćenje.

Dan 5 – Jeruzalem 

Doručak. Počet ćemo obilazak Jeruzalema s vrha Maslinske gore odakle se pruža zadivljujući pogled na Sveti grad. Vidjet ćemo Kapelu Uzašašća, obići samostan Oče naš s natpisom na hrvatskom jeziku, Kapelu Isusovih suza, Getsemanski vrt, Baziliku agonije. Sveta Misa u Bazilici Agonije u Gatsemaniji. Sljedi obilzak Marijinog groba, Getsemanskog grota. Ući ćemo u stari grad Jeruzalem kroz tzv. Vrata smeća i doći do Zida plača – najsvetijeg mjesta na svijetu za Židove. Izaći ćemo na Križni put ( Via dolorosa ) i proći svih 14 postaja koje je Isus prošao s križem na leđima idući prema Golgoti gdje je razapet. Obići ćemo crkvu Isusova groba, popeti se na Kalvariju, ući u Isusov grob. Poslje podne obilazak Sionske gore, Davidovog groba, Dvorana Posljednje večere, Crkva Usnuća Marijina (Dormition), crkve Sv. Petra in Gallicantu (crkva pijetlova pjeva) . Ući ćemo u stari grad kroz Sionska vrata i proći kroz Armensku četvrt Jeruzalema. Doći ćemo do Židovske četvrti, proći rimskom i bizantinskom glavnom ulicom Jeruzalema Cardo. Razgledat ćemo arheološke ostatke Jeruzalema iz 7. stoljeća prije Krista, arheološke ostatke iz vremena Makabejaca, kao i arheološke nalaze iz vremena križara. Doći ćemo do glavnog trga Židovske četvrti Jeruzalema, gdje se vidi nova sinagoga podignuta nad ostacima porušene sinagoge Hurva i promatrati neobičan svijet ortodoksnih Židova. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

Dan 6 - Jeruzalem i Betlehem 

Doručak. Nakon doručka obilazak Izraelskog parlamenta (Knesset) gdje ćemo obići čuvenu menoru. Pogledat ćemo modernu zgradu Vrhovnog suda Izraela koja je donacija obitelji Rothshild državi Izrael i koji je jedan od najmodernijih vrhovnih sudova u svijetu. Nakon toga obići ćemo novootvoreni najveći muzej holokausta Yad Vashem i prošetati Alejom pravednika svijeta koja je zasađena u spomen na nežidove koji su riskirali vlastite živote i živote svojih obitelji kako bi spasili Židove. Nakon Yad Vashema obići ćemo Ein Karem rodno mjesto Ivana Krstitelja i obići dvije crkve. Crkvu sv. Ivana i Crkvu Marijina pohodjenja Elizabeti.  Poslijepodne ćemo otputovati u obližnji Betlehem, gdje ćemo obići  Crvkvu Isusova rodjenja. Sveta Misa u Crkvi Isusova rodjenja. Slijedi obilazak samostana sv. Katarine odakle se svakog 25. prosinca  prenosi polnoćka diljem svijeta. Tom prigodom ćemo se spustiti i do špilje sv. Jeronima Bračanina kojeg je u 3. st. papa poslao u Betlehem kako bi naučio hebrejski i preveo Stari Zavjet s hebrejskog na latinski. Taj prvi Jeronimov prijevod poznat je i pod imenom Vulgata. Pri povratku iz Betlehema vidjet ćemo Pastirska polja. Povratak u hotel, večera i noćenje.

Dan 7 – Jeruzalem - Mrtvo more – Qumran – Bethanija – Lazarov grob  

Nakon doručka vozit ćemo se kroz pustinju i doći do Mrtvog mora gdje ćemo se kupati na jednoj od plaža. Mrtvo more je najniža točka na svijetu i nalazi se 394 metra ispod razine mora. U Mrtvom moru ima preko 30% soli i minerala i stoga je tisućama godina poznato po svom pomlađujućem djelovanju. Okupaćemo se u moru punom soli i minerala na jednoj od organiziranih plaža sa tuš kabinama i svlačionicama. Nakon kupanja sljedi posjetit Qumranu mjestu gdje je beduinski pastir slučajno pronašao čuvene svitke s mrtvog mora.. Vidjet ćemo film o životu Esena, obići arheološke ostatke starog naselja i vidjeti špilju u kojoj je pronađeno prvih 7 svitaka s Mrtvog mora.   Nastavak puta do Bethanije gdje ćemo obići Lazarov grob. Misa u Crkvi Marte, Marije i Lazara. Povratak u Jeruzalem. Večera. Noćenje.

Dan 8 dan –  Jeruzalem – zračna luka Tel Aviv 

Doručak. Transfer do zračne luke Ben Gurion gdje moramo biti 3 sata prije poletanja zrakoplova po lokalnim propisima.