Muslimanska tura

MUSLIMANSKA TURA 


1. Dan 

Polazak iz Sarajeva dolazak na aerodrom Ben Gurion u Tel Aviv, gdje ce vas dočekati pretstavnik lokalne agencije Jerusalem tours. Nakon prijema kofera voznja do Jeruzalema (El Kuds) nakon smještaja u hotel odlazak u dzamiju El Aksa na  molitvu. Obilazak El Akse kao i kompleksa Haram el-Sharifm kao i trećeg svetog mjesta na svijetu za muslimane Kubet Es-Sahra (Kupole nad stijenom). Večera. Noćenje u Al Kutzu.

2. Dan - Jeruzalem

Jutro ćemo početi sa jutarnjom molitvom u El Aksi. Nakon toga obilazak Jeruzalema. Obilazak starog grada počet ćemo s vrha Maslinske gore odakle se pruža zadivljujući pogled na Sveti grad, stare zidine grada, crkve na padinama Maslinske gore, staro jevrejsko groblje. Vidjet ćemo Kapelu Uzašašća odakle je nebi Isa uzašao na nebo, obići samostan Oče naš, kapelu Isusovih suza, Getsemanski vrt, Baziliku agonije, Marijin grob, Getsemanski groto. Ući ćemo u stari grad kroz tzv. Vrata smeća i doći do Zida plača, najsvetijeg mjesta na svijetu za Jevreje. Izaći ćemo na Križni put (Via Dolorosa) i proći svih 14 postaja koje je Isus (Nebi Isa) prošao s križem na leđima idući prema Golgoti gdje će biti razapet. Obići ćemo crkvu Isusova groba, popeti se na Golgotu. Nakon obilaska crkve Isusova groba povratak na Haram el'Sharif na večernju molitvu.  Večera. Noćenje.

3. Dan – Hebron, Betlehem, Jeruzalem

Poslje jutarnje molitve, vozimo se u Hebreon (El Halil) gdje ćemo posjetiti Haram Rametil El Halil i klanjati. Obići ćemo grob oca Ibrahima i njegove familije. Odvest ćemo se do Hrasta od Mamre, gdje je bilo mjesto stanovanja Ibrahimovo (El Halil) i gdje su mu u posjetu dosla trojica andjela. Poslje toga ćemo se odvesti do Betlehema, rodnog mjesta proroka Ise (Nebi Isa). Obilzak Crkve Isusova rodjenja koja je ujedno i najstarije crkve na svijetu. Spustit ćemo se u špilju Isusova rodjenja. A potom ćemo posjetiti špilju Sv. Jeronima i podsjetiti se na Sv. Jeronima Braćanina kojeg je papa u 4 vjeku poslao u Bethlhem kako bi naučio hebrejski i preveo Stari zavjet sa hebrejskog i na taj način ga učinio dostupnim ostatku svijeta. Slijedi obilzak Pastirskih polja. Povratak u El Kutz, u naš hotel. Vecernja molitva u El Aksi. Povratak u hotel. Večera. Nocenje.

4. Dan - Han Nebi Musa, Jeriho, Mrtvo more, Jeruzalem

Poslje jutarnje molitve, napustamo Jeruzalem i vozimo se judejskom pustinjom do Han Nebi Musa, koji je podignut na ovom mjestu u spomen na proroka Mojsija. Nastavak puta za Jerihona najstarijeg grada na svijetu u kojemu su pronađeni ostaci gradskih zidina starih 9000 godina i u koji se nalazi u Palestinskoj autonomiji. Iznad Jerihona nalazi se Gora Kušnje na koju se kako vjeruju hriscani  Isus povukao nakon krštenja u rijeci Jordan i gdje je u pustinji postio 40 dana i na kojoj ga je iskušavao sotona. Mi ćemo u Jerihonu posjetiti Elišine izvore i obići Hishamovu palatu koju je sagradila dinastija Omaja u 8 vijeku. Ručat ćemo u Jerihonu u podnožju Tel el' Sultan gdje se nalaze ostatci najastarijeg grada na svijetu. Poslje ručka vožnja do Mrtvog mora (Bahr Al Lot) koje je najniža taćka na svijetu. Okupati ćemo se na jednoj od plaža Mrtvog mora u kojem ima preko 30% soli i minerala i koje je tisućama godina poznato po svom pomlađujućem djelovanju. Povratak u Jeruzalem. Molitva u El Aksi. Večera. Noćenje u Jeruzalemu.

5. Dan – Ramle, Jafa, Cezarija, Ako

Poslje jutarnje molitve napustamo Jeruzalem. Vozimo se do grada Ramle gdje ćemo obići grad kojeg je podigao Suleiman Eben Abed El Malek kada je bio vladar provincije Palestine u vrijeme vladavine njegovog brata Al Walida koji je vladao Arapskim carstvom od 705-715. Bio je to jedini novi grad koji je izgradjen nakon arapskog osvajanje Sirije. Tada je planirano da Ramle postane prijestonica provincije Palestine i sjedište njene vlade. Molićemo se u dzamiji Al đžama Al Kabir. Poslje molitve obići ćemo impresivni bazen Lukova (Birkat Al Anyiah). Nastavak puta prema gradu Jafa. Obićićemo luku Jafa iz vremena cara Sulejmana (car Solomon) preko koje se dovozila libanonska kedrovina za gradnju Sulejmanovog  (Solomonovog) hrama u Jerusalemu kao i poznatu Hasan Begovu džamiju. Put nas sada vodi u Tel Aviv. Izraelski komercijalni i kulturni centar. Panormaski ćemo obići Tel Aviv izaustaviti se na čuvenom i šarenolikom Tel Avivskom Karmel bazaru. Nastavljamo put uz Sredozemno more i stižemo u Cezareju gdje su arheolozi pronašli impresivne ostatke iz rimskog, bizantinskog i križarskog razdoblja, a na ovom je mjestu od sredine 19 st. (neposredno nakon aneksije BiH od strane Austrougarske) pa do 1948 bilo smješteno bosansko selo. U Cezariji se nalaze ostatci bosanske dzamije. Nastavak puta uz duž obale Sredozemnog mora prema Aku, gradu kojeg je izgradio i utvrdio Al Džazar otomanski paša bosanskog porijekla kojem je pošlo za rukom da zaustavi samog Napeleona. Molićemo se u Al Džazarovoj džamiji. Večera i noćenje u Aku.

6. dan – Ako, Nazaret, Tiberijada, Galileja

Dan ćemo započeti molitvom u džamiji Al Džazar. Nakon toga ćemo obići Al Dzazarov Hamam, i Al Dzazarov Han el Umdan što je sve dijelo i zaostavština Muhameda Al Džazara otomanskog upravitelja Aka bosanskog porijekla.  Slijedi obilazak Krstaških holova gdje se nekada nalazila priejstonica II Križarskog carstva i šetnja uzanim ulicama ovog lijepog sredozemnog/arapskog grada sa jakim bosanskim vezama. Napuštamo Ako i vozimo se Galilejom do Nazareta gdje je andjeo Dzubril (Garbiel) obznanio rodjenje Isusa (Nebi Isa) njegovoj majci djevici Mejremi (Mariji) Obići ćemo Al Abazad džamiju, i produžiti putovanje prema Tiberijadi. Zastaćemo pokraj Rogova Hitina gdje je Salah Al-Din porazio Križare. U Tiberiajadi ćemo se voziti barkom Galilejskim jezerom i prenoćiti u kibutzu u hotelu na obali Galilejskog jezera.

7. Dan – Galileja, Rijeka Jordan, Gora Tabor, gora Karmel, selo druza Dalijat El Karmel, Haifa, Netanija

Napuštamo kibutz nakon doručka i dolazimo na rijeku Jordan. Nakon toga putem sela Javniel dolazimo do gore Tabor (Gora preobobraženja) na koju ćemo se popeti taksijima kako bi smo obišli mjesto za koje se vjeruje da se na njemu Nebi Isa probrazio u svijetlost  a nakon toga put nas vodi na goru Karmel gdje ćemo obići selo druza Dalijat El Karmel. Na gori Karmel ćemo obići i mjesto gdje se prorok Ilijaz obračunao sa lažnim prorocima boga Baala. Slijedi obilazak lučkog grada Haife i prelijepih visećih Bahajskih vrtova gdje se nalazi centar Bahajske vjere. Unutar Haife se nalazi i naselje Ahmedije Kababir. U Haifi ćemo obići čuvenu Istiklal džamiju gdje ćemo se zadržati na molitvi. Napuštamo Haifu u vozimo se u prelijepi sredozemni grad Netanija gdje ćemo večerati i prenoćiti.

8. Dan - Netanija – Ben Gurion Aerodrom – Sarajevo

Doručak. Transfer na Ben Gurion aerodrom. Povratak.