Stopama nazaretske djevice - fra Petar Lubina

P r e d g o v o r

San je brojnih kršćana posjetiti mjesta koja su svjedoci glavnih događaja i otajstava našega spasenja. Tko ne bi želio otići u Nazaret i vidjeti mjesto gdje je ”Riječ tijelom postala”, zastati u Betlehemu, na mjestu gdje je ”Djevica Marija rodila Isusa Krista”, u Maslinskom vrtu gdje se Isus znojio uoči svoje muke, na Kalvariji gdje je bio razapet na križ, na Isusovu praznu grobu obnoviti vjeru u uskrsnuće...?! Koji se kršćanin ne bi htio zaustaviti na tim svetim mjestima u sabranosti i molitvi...!? To ipak nije svakome moguće.

Imao sam sreću tri godine proboraviti kao student u domovini Isusovoj i Marijinoj, i to od 4. prosinca 1974. do 4. srpnja 1977. Ono što sam ondje vidio, čuo i doživio, ne mogu nikad zaboraviti i čini mi se da se ničim ne da nadoknaditi. Ako se ikamo ”isplati” hodočastiti, onda je to u Svetu zemlju. Evanđeoske događaje o kojima sam slušao od malih nogu, boravak na svetim mjestima još mi je više približio. Evanđelje mi je postalo razumljivije, pristupačnije, opipljivije, plastičnije. Obistinilo se ono što je sv. Jeronim pisao Dominionu, da će Bibliju ”mnogo jasnije shvatiti onaj koji je svojim očima vidio sveta mjesta”. Tolika koja se u njoj spominju postala su mi gotovo domaća. Čim čitam ili slušam dijelove kojih se njih tiču ili su se na njima odigrali, u duhu se za čas tamo nađem. Uvjerio sam se da su sveta mjesta zbilja ”peto evanđelje” (Ernest Renan), bez poznavanja kojih je teško u potpunosti razumjeti evanđelja. I Johann Wolfgang Goethe u tom smislu pjeva:

”Tko želi pjesnika shvatiti

mora u njegov zavičaj svratiti.”

Po povratku u Domovinu, osjećao sam se poput apostolâ, koji su, ojačani Duhom Svetim, izišli na jeruzalemske ulice propovijedati te u sukobu s Velikim vijećem uzviknuli: ”A što je do nas, mi ne možemo drukčije nego govoriti što smo vidjeli i čuli” (Dj 4, 20). Gdje sam pastoralno djelovao, rado sam govorio o onome što sam u domovini Isusovoj i Marijinoj vidio, čuo i doživio. Moje riječi popraćivali su brojni dijapozitivi koje sam iz Svete zemlje donio. Bilo je to kao razgledanje albuma dragih fotografija... U svakom takvu susretu zamjećivao sam oduševljenje i među mlađima i među starijima. To me potaknulo da o svetim mjestima i pišem. Čim sam uhvatio prigodu, to sam i činio te, uz popratne fotografije, općinstvu pružao na stranicama Marije (2/1981. - 4/1984.). Budući da se radilo o marijanskom časopisu, opisivao sam sveta mjesta vezana uz bl. Djevicu Mariju i njezinu službu u mesijanskom poslanju Kristovu.

Brojni su mi čitatelji zahvaljivali na tako zornim i vjernim opisima i predlagali da to saberem u zasebnoj knjižici. Svakome, naime, nije moguće otići u Svetu zemlju i sve to vidjeti, a vjeran opis svetih mjesta popraćen njihovim fotografijama to u određenoj mjeri može nadoknaditi. No, tekstove je trebalo malo doraditi i pribaviti neke fotografije. Iz ljubavi prema ”Najblagoslovljenijoj među ženama” to sam i učinio, s nakanom da ova knjižica bude doprinos časopisa Marija Godini žene. Pružio sam je u prvom redu hrvatskim ženama, u želji da bolje upoznaju zemaljski život i lik Majke Gospodinove i tako uzmognu više uzljubiti njezinu osobu, što vjernije u životu je nasljedovati u poslušnosti volji Božjoj i tako se više približiti njezinu Sinu. Da bi, poput evanđeoskih žena onoga uskrsnog jutra, u jeku obnove naroda i Domovine prednjačile kao blagovjesnice riječju i djelom novom naraštaju na kojemu će ostati narod i Domovina.

Nakon gotovo 22 godine, 24. veljače 1999. našao sam se ponovno u Svetoj zemlji, ali kao voditelj hodočasnikâ. U jedan tjedan trebao sam ih upoznati sa svetim mjestima. Oduševljeni onim što su čuli i vidjeli, ohrabrili su me, pa sam hodočasnike nastavio voditi i kasnije. Posebno zanimljiva bila su im neka tumačenja i razgovori o Marijinu rođenju, usnuću i uznesenju, htjeli su to imati i napisano. Tako je prvo izdanje knjige dosta brzo rasprodano, pa sam se odlučio na novo. Nadopunio sam ga, unio neke izmjene i stavio nove fotografije u boji. Nadam se da će čitatelji novim izdanjem biti još zadovoljniji.

Fra Petar Lubina

U Splitu, na blagdan Bezgrešnog Začeća 2007.

Narudžbe: ”Marija”, Trg G. Bulata 3, 21000 Split, tel/faks (021) 348-184, e-pošta: petar.lubina@st.t-com.hr Cijena: 50 kuna.